Στις 7 σήμερα το απόγευμα θα μεταδοθούν ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Αυτό ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα θα δώσει το πράσινο φως για την εκκίνηση του προγράμματος υποχρεωτικού εμβολιασμού. Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής πρώτοι θα εμβολιαστούν  όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές κλπ.

Για την εστίαση η κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς το σενάριο που θέλει το εσωτερικό των μαγαζιών να χρησιμοποιείται μόνο από εμβολιασμένους ή από πολίτες που έχουν ήδη νοσήσει.

Παρόλα αυτά στο τραπέζι των συζητήσεων  συνεχίζει να  βρίσκεται το ενδεχόμενο  η λειτουργία των μαγαζιών να  καθυστερήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να μην ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη. Το διάστημα αυτό θα είναι τουλάχιστον η μία εβδομάδα, αναμένοντας την εξέλιξη της πανδημίας. Σε μία τέτοια περίπτωση η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα  θεωρείται η Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Τι είπε η κ. Πελώνη για την επιδημιολογική κατάσταση
 
Κατά την ενημέρωση, η κ. Πελώνη σημείωσε πως «μια νέα έξαρση της πανδημίας εκδηλώνεται σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανάμεσα στις οποίες η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών».

«Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα σημειώνεται ότι το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος», συνέχισε η κ. Πελώνη και πρόσθεσε:

«Διαπιστώνεται παράλληλα -και είναι μείζονος σημασίας-  ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το  Ισραήλ που έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη «Δέλτα»  και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων- οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν εμφατικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός, πόσο περισσότερο επιβάλλεται ενόψει επικράτησης  της νέας μετάλλαξης, πώς είναι η πιο ισχυρή ασπίδα αυτοπροστασίας, αλλά και μείωσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και πόσο μπορεί να βοηθήσει τους νέους μας, ώστε να προστατευτούν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές, να προστατεύσουν τους δικούς τους και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αναμεταδότες».

«Ήδη, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι», επεσήμανε.

Πηγή: madata.gr