Στην Ιαπωνία ταξίδεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρίσκεται εκεί από σήμερα Κυριακή (29/1) μέχρι την Τρίτη. Πρόκειται για επίσημη επίσκεψη στη χώρα με πρωταρχικό στόχο το κυνήγι των επενδύσεων.

Ρίχνοντας πάντα το βάρος στην οικονομική ατζέντα και τις θετικές ειδήσεις στον τομέα αυτό, στην Ιαπωνία όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του ο πρωθυπουργός επιζητεί τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και να ανοίξει μια νέα διπλωματική σελίδα με μια από τις πιο ισχυρές παγκόσμιες οικονομίες και μια χώρα – μέλος του G7.

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία τα τελευταία 17 χρόνια. Η προηγούμενη ήταν το 2005, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα, και θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακισίνο. Επίσης μαζί με τον πρωθυπουργό στο επίσημο ταξίδι, όπως είχε γράψει και σε παλιότερο δημοσίευμά του το thestandard.gr, βρίσκονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξης Πατέλης.

Ακόμη μαζί με τον πρωθυπουργό στην Ιαπωνία ταξιδεύουν 20 επιχειρηματίες, εκπρόσωποι  του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό σε συναντήσεις του με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός, στο πολιτικό κομμάτι, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Χιροΐκι Χοσόντα και τον πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα όπου αναμένεται να συζητήσουν την αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων των δυο χωρών.

Στο οικονομικό κομμάτι, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την καλή εικόνα της χώρας στην οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό που θα τονιστεί είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών πρότζεκτ που διαμορφώνονται.

Ο Μητσοτάκης θα δεχτεί ερωτήσεις από Ιάπωνες επενδυτές και επιχειρηματίες για την ελληνική οικονομία
Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και θα δεχτεί ερωτήσεις από Ιάπωνες επενδυτές και επιχειρηματίες στην Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Η δεύτερη παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας στην οποία ο πρωθυπουργός θα πλαισιώνεται από την 20μελή ελληνική επιχειρηματική αποστολή που τον  συνοδεύει θα γίνει στον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO.

Στόχος είναι να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε πρότζεκτ (όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο) που μπορεί να τη μετατρέψουν σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ιαπωνικό ενδιαφέρον επεκτείνεται και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation). Την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει  διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Εκεί αναμένεται να παρουσιάσει την νέα εικόνα της Ελλάδας, η οποία έχει αφήσει την εποχή της κρίσης και είναι μια χώρα σταθερότητας.

πηγή: thestandard.gr

Πηγή: madata.gr