Η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώνεται πλέον στη μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά.
Σε θέσεις μάχης για τον δεύτερο εκλογικό γύρο που θα καθορίσει και τη δυναμική στο χώρο της κεντροαριστεράς, βρίσκονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Το γάντι πέταξε πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε δήλωσή του επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ το οποίο και κατηγόρησε πως την Κυριακή πανηγύρισε περισσότερο από τη δεξιά και κήρυξε πόλεμο ενάντια στον βολικό συστημικό δικομματισμό.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις που τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά εναντίον στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορική νίκης δεξιάς πανηγυρίζανε περισσότερο από τους ΝΔες για τη πτώση ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα εκεοίννοι το δικό τους χωράφι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ ως ο βασικός κορμός προοδευτικών δυνάμεων για να υπερασπιστεί κόσμο εργασίας και να αποτρέψει την παλιννόστηση ενός βολικού συστηματικού δικομματισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδωσε το φιλί της ζωής στον Μητσοτάκη, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι το ανάχωμα στη ΝΔ.

«Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία. Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη. Σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία».

Η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των δύο κομμάτων συνεχίστηκε και στον δημόσιο διάλογο και τα τηλεοπτικά πάνελ.

Στη ΝΔ πάντως δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τα σαρωτικά αποτελέσματα της κάλπης και εμφανίζονται έτοιμοι για νέο εκλογικό γύρο που θα τους διασφαλίσει μια άνετη αυτοδυναμία.

Εφόσον οι διερευνητικές εντολές αποτύχουν, η νέα Βουλή που θα ορκιστεί την Κυριακή θα διαλυθεί άμεσα προκειμένου να προκηρυχθούν οι δεύτερες εκλογές.

Στις 18:30 θα μεταβεί ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Προεδρικό Μέγαρο
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 18:30 ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να παραλάβει τη διερευνητική εντολή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή.

Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαροι για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική του ποσοστού που εξασφάλισε στην πρώτη κάλπη, ενώ στοχεύει πως στις δεύτερες κάλπες θα αναδειχθεί στρατηγικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: madata.gr