Οι Τούρκοι ανερυθρίαστα πλέον αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τους Έλληνες ληστές. Από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει προβοκάτσια, κάτι το οποίο ανησυχεί την Ελλάδα.

Όπως παρουσιάζει ρεπορτάζ στο megatv.com με κομπασμό στο πλαίσιο φιέστας στην οποία περιστοιχιζόταν από τεχνικούς του προγράμματος γεωτρήσεων της χώρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το όνομα του 4ου πλωτού γεωτρύπανου, ενώ με το βλέμμα σε Ελλάδα και Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε με αιχμές.

«Έλληνες σκότωσαν Αφγανό μετανάστη στον Έβρο»

Η τουρκική «μονταζιέρα» χτύπησε και πάλι τη Δευτέρα, όταν τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η ελληνική πλευρά άνοιξε πυρ και σκότωσε Αφγανό παράνομο μετανάστη, κοντά στα σύνορα της Αδριανούπολης και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Alibey. Η Αθήνα διέψευσε όσα αναφέρει η τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό με πυροβολισμούς στον Έβρο.

Μήνυμα αποτροπής από το Γενικό Επιτελείο Στρατού

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε το δικό του μήνυμα αποτροπής δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα από την άσκηση «Δημόκριτος» που έγινε στη Θράκη.

Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δίνει τη δυνατότητα στους ακρίτες να αισθάνονται ασφάλεια παρά το κρεσέντο στοχοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία.

Μια προσπάθεια χαρτογράφησης κάθε πιθανού σεναρίου που θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση η Άγκυρα ώστε να ανεβάσει επικίνδυνα τη θερμοκρασία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη σε κλειστές συσκέψεις στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – υπουργείο Εξωτερικών – υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Θέτουν υπό αμφισβήτηση δύο νέες περιοχές στο Αιγαίο

Όμως οι Τούρκοι δε σταματούν σε αυτά, καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση 2 νέες περιοχές του Αιγαίου.

Τη στιγμή που μέχρι χθες τα τουρκικά ΜΜΕ, έλεγαν πως η Χάλκη δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, σήμερα η Τουρκία αμφισβητεί και έμπρακτα, το καθεστώς του νησιού αυτού. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιήσει δύο αεροναυτικές ασκήσεις, η μία είναι στην περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας, Τήλου και Ρόδου, και η άλλη νοτιοανατολικά της Καρπαθου.

Για την πρώτη περιοχή η Τουρκία ισχυρίζεται ότι, η ελληνική άσκηση που πρόκειται να γίνει στο σημείο, παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς της Τήλου και της Χάλκης. Για την άλλη περιοχή, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεσμεύει περιοχές, καθώς ο χώρος είναι τουρκικής δικαιοδοσίας.

Πηγή: madata.gr