Μια εξομολόγηση έκανε ο Σπύρος Μπιμπίλας, σε μια μικρή αναδρομή στην καριέρα του.

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε στο περιοδικό «Λοιπόν» για τον πληττόμενο κλάδο της υποκριτικής λόγω του κορωνοϊού, αλλά και για τις αμοιβές που όπως υποστηρίζει, δεν ήταν ποτέ όσο πραγματικά άξιζε.

Είναι ένας άνθρωπος υπερδραστήριος, τρέχεις συνέχεια με πολλά…

Αυτή την εποχή τρέχω λόγω των θέσεων. Δεν παίζω στο θέατρο λόγω συγκυρίας, γιατί λόγω του κορονοϊού, ματαιώθηκαν η καλοκαιρινή, αλλά και η χειμερινή μου δουλειά. Όμως υποσχέθηκα στον εαυτό μου, ότι δεν θα ξανανέβω στη σκηνή, αφού βγήκα και Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αν δεν υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις, κι αν δεν είμαι σίγουρος ότι δίπλα μου οι ηθοποιοί θα πληρώνονται και δεν θα είναι οι ηθοποιοί των 150-200 ευρώ τον μήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα είμαστε σε μια συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, ώστε να βάλουν κι εκείνοι λίγο «νερό στο κρασί τους» να πάνε λίγο πιο κάτω οι μισθοί τους, ώστε να μπορούν να ανέβουν των άλλων ηθοποιών. Δεν νοείται να δουλεύει ένας ηθοποιός και να παίρνει μόνο τα εισιτήριά του για να πηγαίνει στο θέατρο, κι ένα σάντουιτς.

Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις;

Βεβαίως, πάρα πολλές και μάλιστα σε κεντρικά θέατρα, ηθοποιοί που παίρνουν 250 ευρώ τον μήνα. Οι πρωταγωνιστές, εξασφαλίζουν τους μεγάλους μισθούς, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι αυτό γίνεται εις βάρος των μικρότερων ηθοποιών, οι οποίοι δεν παίρνουν τίποτα. Αν αυτό λέγεται ηθική, εγώ είμαι αστροναύτης. Για να μπορέσουν να πληρωθούν όλοι, οι πρωταγωνιστές να χαμηλώσουν τα κασέ τους.

Το θέατρο σε έχει ανταμείψει καλά οικονομικά, συγκριτικά με τη δουλειά και τις συνεργασίες που έχεις κάνει;

Είμαι πολύ χορτασμένος ηθοποιός. Έχω ευτυχίσει να δουλεύω με όλον τον κόσμο, με τους παλιούς, τους καινούργιους, με άγνωστα παιδιά και με μεγάλους πρωταγωνιστές. Όμως, είμαι ένας ηθοποιός που ποτέ δεν πληρώθηκα όσο άξιζα, αυτό μου λένε πολλοί. Πληρωνόμουν πάντα με ό,τι μου έδιναν, ποτέ δεν διεκδίκησα κάτι πιο πολύ.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μισθός που έχεις πάρει στο θέατρο;

Ο μεγαλύτερος μισθός που έχω πάρει στο θέατρο, είναι γύρω στα 1.700 ευρώ και να τα υπολογίσεις όλα μέσα, άρα είναι λιγότερα, αφού δεν παίρναμε τις πρόβες. Στην τηλεόραση μόνο σε 1-2 περιπτώσεις, που έκανα κάτι γκεστ, τα οποία δεν ήθελα να κάνω, μου έδωσαν αρκετά λεφτά και τα έκανα. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν στη «Νταντά», που έπαιξα ένα μικρό γκεστ κι επειδή δεν ήθελα να κάνω άλλους γκέι ρόλους, μου έδωσαν 5.000 ευρώ για 5 ατάκες και βεβαίως δέχθηκα, γιατί θέλω να περνάω καλά στη ζωή μου. Τώρα στα σίριαλ δεν παίρνω ούτε το 1/10. Γύρω στα 500 ευρώ δηλαδή το επεισόδιο. Τώρα οι ηθοποιοί παίρνουμε λίγα λεφτά στην τηλεόραση. Έχω μάθει ότι υπάρχουν σίριαλ που επιδοτούνται από το κράτος, κι οι ηθοποιοί παίρνουν 50 ή 80 ευρώ καθαρά το επεισόδιο. Έχουμε φτάσει στο σημείο που οι ηθοποιοί είναι σαν κομπάρσοι, γιατί τόσο πληρώνονταν παλιά οι κομπάρσοι. Αναγκάζονται οι ηθοποιοί να δέχονται ό,τι κι αν τους πούνε, είναι σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της μεγάλης προσφοράς των ηθοποιών. Στο επάγγελμά μας πρέπει να μπει τάξη, γιατί είναι σε πλήρη αταξία.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για τον χειμώνα;

Θα είμαι στο σίριαλ «Το Καφέ της Χαράς», όπου ο Χάρης Ρώμας μου έγραψε έναν εκπληκτικό ρόλο, έναν βαρύμαγκα, που μπαίνει και τα ισοπεδώνει όλα. Υποδύομαι έναν τύπο της νύχτας, που πηγαίνει κι εκβιάζει, κι αυτό θα το δούμε στα τέλη του Σεπτέμβρη. Μεταγλωττίζω αυτή τη στιγμή ένα κανάλι στο YouTube, που είναι διεθνές, κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά “Aggu, the little wizard”.

Πηγή: thestival.gr