Λίγο πριν πάρει τον λόγο για να μιλήσει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στο Στρασβούργο ο Σπήλιος Λιβανός, χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Σπήλιος Λιβανός θεώρησε ότι ο πρωθυπουργός τον αναζητούσε για το θέμα των κινητοποιήσεων των αγροτών μέχρι που ο τελευταίος τον ενημέρωσε για το βίντεο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο και τον εμφάνιζε να πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία με τους νεκρούς της Ηλείας, με μαύρες σακούλες, λεφτά και πολλά γέλια.

Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Σπήλιο Λιβανού, ενώ οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζόταν στενοχωρημένος καθώς «ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος. Αλλά αυτά που είπε για ένα τόσο τραγικό γεγονός ο κ. Δούκας είναι εκτός του αξιακού πλαισίου του πρωθυπουργού. Η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι τελείως διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα θέμα παραμονής στην κυβέρνηση», δήλωναν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ωστόσο ότι πίσω από την αποπομπή Λιβανού κρύβονται μια σειρά από άλλα θέματα καθώς θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί αλλιώς το θέμα, και ο πρωθυπουργός να μην έχει εξαντλήσει την αυστηρότητα του. Λένε για παράδειγμα ότι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει ενημερωθεί για να ζητήσει συγνώμη πριν το θέμα πάρει μεγάλη έκταση.

 
Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το σχετικό βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από site που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή υποψιάζονται ότι έχει να κάνει ακόμα και με εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα. Επισημαίνουν δε ότι η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός κυβέρνησης μέσα σε μια ώρα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι αγροτικές κινητοποιήσεις, μπορεί να ευνόησε επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ωστόσο λένε και το άγχος του πρωθυπουργού να «επιδιορθώσει» το ηγετικό του προφίλ το οποίο μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην κακοκαιρία εμφανίζεται ιδιαίτερα λαβωμένο.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μετά τα γεγονότα της κακοκαιρίας και την ανοχή του απέναντι στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Στέλιο Στυλιανίδη, ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλα περιθώρια για να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις των υπουργών του στην κοινή γνώμη.

Η εικόνα που παρουσιάζουν άλλωστε οι δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, μετά την κακοκαιρία είναι αποκαρδιωτική, καθώς σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εμφανίζεται να έχει συντριβεί.

 
Οι αναφορές του Πέτρου Δούκα για το πώς έδιναν τα χρήματα στους πυρόπληκτους –τα οποία τα είχαν σε μαύρες σακούλες– γυρίζοντας έτσι το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης ήταν πέρα από κυνικές και χυδαίες αφού περνούσε την αντίληψη ότι όλα στην ζωή έχουν ένα κόστος. Ακόμα και η ανθρώπινη ζωή.  Παράλληλα μέσα από αυτές τις αναφορές η ΝΔ εμφανιζόταν να αντιμετωπίζει με καιροσκοπισμό μια μεγάλη καταστροφή που στοίχισε την ζωή 85 ανθρώπων.

 
Κάποιοι ακόμα ισχυρίζονται ότι εν όψει των αγροτικών κινητοποιήσεων ο πρωθυπουργός ήθελε να αλλάξει υπουργό καθώς θεωρούσε τον Σπήλιο Λιβανό πολύ κυριλέ για να αντιπαρατεθεί με τους αγρότες.

Στην θέση λοιπόν του Σπήλιου Λιβανού ο οποίος φτάνει το απόγευμα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς μόνο που και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν ήρθαν τόσο ομαλά ούτε με βάση το αξιακό πλαίσιο του πρωθυπουργού.

 
Λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματος του κυκλοφόρησε βίντεο το οποίο δείχνει τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ρουσφετολογεί ζητώντας ανταλλάγματα απ’ όσους η ΝΔ έχει βοηθήσει στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το βίντεο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ το 2012 ο κ. Γεωργαντάς έλεγε:

«…καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πίεση ή στην υπενθύμιση σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από την ΝΔ, σε ανθρώπους που βόλεψαν επί ΝΔ, σε ανθρώπους που πήραν συμβάσεις από τη ΝΔ, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που πήγανε στα στέιτζ…».

Και ο νέος υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει: «σε αυτούς να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να προσφέρουν κάποια υπηρεσία, πρέπει να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι, πρέπει να φέρουν την μάνα τους και τον πατέρα τους να ψηφίσει. Ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί, αυτοί που τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ωφελήθηκαν από τη ΝΔ, σε αυτούς μπορούμε να υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν».

Όσο για τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, ο οποίος διεγράφη από την ΝΔ ζήτησε συγνώμη από τον Σπήλιο Λιβανό και ανέφερε ότι ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου πήρε απρόσμενη διάσταση.

.topontiki.

Πηγή: madata.gr