Φυσικά οι δασεργάτες και οι ρητινοκαλλιεργητές της βορείου Ευβοίας είναι αυτοί που θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα αποκατάστασης και προστασίας των κατεστραμμένων δασικών οικοσυστημάτων

Στην διαβεβαίωση ότι οι ντόπιοι δασεργάτες και ρητινοκαλλιεργητές θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα αποκατάστασης στην βόρεια Εύβοια που επλήγη από τις πυρκαγιές προχώρησε ο Κώστας Σκρέκας. ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κάνοντας λόγο ότι στην περιοχή Λίμνη Ευβοίας ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες αποκατάστασης.

«Τα δασαρχεία με απευθείας αναθέσεις στους δασικούς συνεταιρισμούς, όχι μέσω εργολάβων, θα αναθέσουν τη δουλειά κατασκευής κορμοπλεγμάτων και σανιδοτοίχων στους οικείους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής» πρόσθεσε.

Κι αυτό, όπως είπε, συμβαίνει «προκειμένου να οργανώσουμε τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αλλά και να έχουν δουλειά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι».

Στο ερώτημα γιατί ορισμένες εταιρίες ανέλαβαν έργα στην περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές, υποστήριξε ότι «μέσω του θεσμού της αναδάσωσης, ορισμένα εταιρίες, με δικά τους έξοδα, καλύπτουν την απομάκρυνση των επικίνδυνων κορμών. Η πρώτη εργασία που πρέπει να γίνει είναι η απομάκρυνση καμμένων επικίνδυνων κορμών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στα έργα αποκατάστασης, θα αξιοποιήσουν εργατικό δυναμικό από την περιοχή. Παράλληλα, προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ προς τους δασικούς συνεταιρισμούς της βόρειας Εύβοιας.

Τα έργα αποκατάστασης θα έχουν διάρκεια, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, θέτοντας ως προτεραιότητα να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ως το τέλος Οκτωβρίου στις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύες.

Οι καταγγελίες για ανεμογεννήτριες και η απάντηση Σκρέκα

«Βεβαίως πρέπει να δουλέψει ο κόσμος της περιοχής. Το ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι επιτακτική ανάγκη, έχουν μείνει όλοι άνεργοι. Αυτό έλειπε να μην δουλέψουν οι ντόπιοι που ξέρουν τα δάση και γεννήθηκαν μέσα σε αυτά» σχολίασε ο πρόεδρος ρητινοκαλλιεργητών – δασεργατών Εύβοιας, Βαγγέλης Γεωργατζής.

Ο κ. Γεωργατζής υπογράμμισε ότι η δράση των εταιριών στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας στοχεύει στην εγκαθίδρυση αιολικών πάρκων.

«Υπάρχει μια φήμη που πλανάται την οποία διέψευσαν δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δεν τίθεται θέμα να κάψει κάποιος ένα δάσος, να κάνει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, για να τοποθετήσει πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, όταν αυτό μπορεί να συμβεί σε δασικού χαρακτήρα έκταση και δάσος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμογεννητριών έχει τοποθετηθεί σε δάση. Άρα δεν απαγορεύεται, άρα δεν χρειάζεται κάποιος να κάψει ένα δάσος. Ίσα ίσα που τώρα είναι πιο δύσκολο να πάει κάποιος σε μια καμμένη περιοχή και να εγκαταστήσει ανεμογεννήτρια» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας από την πλευρά του.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τους τοπικούς προβληματισμούς και να πάει να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια σε ένα καμμένο δάσος. Άρα, μην έχουμε το αντίθετο. Να πηγαίνουν κάποιοι που θέλουν δήθεν να προστατέψουν το δάσος και να προχωρούν σε τέτοια εγκλήματα για να μην μπουν ανεμογεννήτριες. Το θέμα δεν είναι οι ανεμογεννήτριες, αλλά να προστατέψουμε τα δάση μας από την κλιματική κρίση» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Πηγή: madata.gr