Πανδημία και ακρίβεια, οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής και το κυβερνητικό μέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και τη Ρωσία, ήταν τα θέματα που τέθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο στη ραδιοφωνική συνέντευξή στον Real FM.

Και πρώτα για την πανδημία, οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολιασμού και των ραντεβού δικαιώνουν την απόφαση της κυβέρνησης, ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας. Σχόλιο το οποίο στήριξε στα στοιχεία:

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες, από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού στις ηλικίες άνω των 60 ετών για την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε ένας πληθυσμός, ο οποίος ενδεχομένως το σκεφτόταν, δεν το είχε πάρει ακόμη απόφαση και η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνέβαλε στο να κλείσουν ραντεβού και να κάνουν μια επιλογή ζωής για τους ίδιους και τους γύρω τους».

Στο ερώτημα αν καθυστέρησε η απόφαση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ αρνητική στο θέμα της υποχρεωτικότητας ως προς το εξής: εμείς θεσπίσαμε την υποχρεωτικότητα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής στο χώρο της Υγείας και των μονάδων φροντίδας των ηλικιωμένων ήδη από το καλοκαίρι. Αυτό έφερε τα αποτελέσματα που έφερε, γιατί εκεί υπήρχε άμεση προτεραιότητα να ληφθούν αυτά τα μέτρα».

Από εκεί και πέρα, «η υποχρεωτικότητα είναι ένα δύσκολο μέτρο», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος, ενώ επικαλούμενος την άποψη εκείνων που, όπως είπε, ασχολούνται με τα συνταγματικά δικαιώματα, τόνισε ότι «πρέπει να είναι το ύστατο μέτρο σε μια εκστρατεία πειθούς γύρω από τον εμβολιασμό. Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα μέσα και το συμπέρασμα είναι, ότι όταν 9 στους 10 θανάτους από covid είναι άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους επίσης άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ που είναι ανεμβολίαστοι, τότε πρέπει να πάρουμε εστιασμένα, αναλογικά μέτρα ειδικά σε αυτήν την κατηγορία πληθυσμού. Γι’ αυτό και», εξήγησε, «πηγαίνουμε στους άνω των 60, δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε διχασμού ούτε τιμωρίας αυτής της ομάδας. Αντιθέτως είναι μια απόφαση της κυβέρνησης που προστατεύει και σώζει ζωές στις πιο ευάλωτες ομάδες».

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι άνω των 50 ετών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό,  ξεκαθάρισε: «Προς το παρόν δεν κρίνεται αυτό αναγκαίο, αν δούμε ότι τα υγειονομικά, επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν, τότε θα το αξιολογήσουμε. Αλλά προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα». Και, επαναλαμβάνοντας ότι οι άνω των 60 ετών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, χαρακτήρισε «αυτονόητη» την επιλογή για το 85% του πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχει επιλέξει να κάνει το εμβόλιο. 

«Πρέπει να φθάσουμε στα ποσοστά που έχουν φθάσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία, η Δανία, το 99% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει κάνει το εμβόλιο», επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα, «στις χώρες αυτές παρότι υπάρχει έξαρση 4ου κύματος, με πολλά κρούσματα, δεν βλέπουν όμως σε καμία περίπτωση την επιβάρυνση που έχουμε εμείς στο σύστημα υγείας και στους θανάτους. Έχουν έως και 10 φορές λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και λιγότερους θανάτους. Είναι κρίμα να μην κάνουμε κι εμείς την ίδια επιλογή, ειδικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, για να προστατέψουμε και τους ανθρώπους και το σύστημα υγείας, και όσους άλλους πολίτες, που νοσούν από άλλες ασθένειες για να μπορούν να έχουν κι αυτοί ισότιμο δικαίωμα πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε. 

Τέλος, για την πολιτική κόντρα γύρω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού θύμισε ότι «το σύστημα υγείας υφίσταται διαχρονικά μεγάλη πίεση τους χειμερινούς μήνες», επεσήμανε ότι «αν ισχυρισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπήρχαν ουρές, λίστες αναμονής για τις ΜΕΘ τα προηγούμενα χρόνια, πριν την πανδημία, πολύ απλά θα πει ψέματα. Εμείς έχουμε υπερδιπλασιάσει τις διαθέσιμες ΜΕΘ, από 557 είναι κοντά στις 1.300. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα στο σύστημα υγείας να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς». 

Οι πολίτες ζητούν ανανέωση, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ… αναπαλαίωση
Σε άλλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, ο ‘Α. Σκέρτσος διατύπωσε τη θέση ότι «αυτό που προκύπτει από τη διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ, είναι ότι υπάρχει ένα αίτημα της πολιτικής ζωής του τόπου και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων στα κόμματα. Αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί κάνει καλύτερη τη δημοκρατία μας, κάνει καλύτερα τα κόμματα, κάνει καλύτερη την αντιπολίτευση. Έχουμε ανάγκη από καλύτερη, ποιοτικότερη αντιπολίτευση γιατί αυτό κάνει καλύτερη και την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι αυτό το αίτημα της ανανέωσης έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ατζέντα διακυβέρνησης πίσω και κάτω από την οποία έχει συνταχθεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο από πολλούς πολιτικούς χώρους», υπογράμμισε και συνέχισε: 

«Δεν έχει όμως ικανοποιηθεί ως σήμερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Εκεί δηλαδή αντί για ανανέωση, έχουμε δει μέχρι πρότινος αναπαλαίωση. Αυτό αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει Συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019, δεν έχει καταφέρει να κάνει ένα πέρασμα στη σοσιαλδημοκρατία». Εν κατακλείδι, «βλέπουμε μια κινητικότητα στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, που πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια θετική κίνηση και περιμένουμε τα αποτελέσματα του β’ γύρου για να δούμε ποιος θα είναι ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ».

Πηγή: madata.gr