Το 2019 ήταν έτος ορόσημο για τον θεσμό της Ακαδημίας Γκονκούρ επειδή γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη βράβευση του Μαρσέλ Προυστ.

Για το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης η χρονιά αυτή ήταν σημαντική επειδή επισφράγισε τη συνεργασία του με την Ακαδημία Γκονκούρ, η οποία αποδέχθηκε το αίτημα του Ινστιτούτου να ενταχθεί στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στα «Βραβεία Γκονκούρ του Εξωτερικού».

Το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ απονέμεται αποκλειστικά σε μυθιστόρημα του τρέχοντος έτος. Κατά τον Σεπτέμβριο, σταδιακά ανακοινώνονται βραχείες λίστες επιλεγμένων έργων – δεκαπέντε, οκτώ και, τελικά, τέσσερα έργα – και η απονομή του βραβείου πραγματοποιείται περί τις αρχές Νοεμβρίου. Εκτός από το κύριο λογοτεχνικό βραβείο που αναφέρθηκε, η Ακαδημία απονέμει και άλλες κατηγορίες βραβείων όπως το Γκονκούρ για μαθητές Λυκείου, το Γκονκούρ ποίησης, νουβέλας, βιογραφίας, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και συντονίζει τα βραβεία Γκονκούρ-Εξωτερικού.

Συγκεκριμένα στην πρώτη αυτή επίσημη διοργάνωση που υλοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συντόνισε πέντε κριτικές επιτροπές φοιτητών των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και του Ε.Κ.Π.Α, του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Νομικής του Δημοκρίτειου παν. Θράκης και του Ελληνογαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η απονομή επροκείτο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσία μελών της Ακαδημίας Γκονκούρ και άλλων συγγραφέων.

Οι πέντε κριτικές επιτροπές βασίστηκαν στην τελική επιλογή των τεσσάρων έργων που προκρίθηκαν από την Ακαδημία Γκονκούρ τον Νοέμβριο του 2019, τα μελέτησαν υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους – Ευγενία Γραμματικοπούλου, ΑΠΘ, Dimitri Roboly, ΕΚΠΑ, Στέφανος Γραβάνης, ΔΠΘ, Μιχάλης Πολίτης, Ιόνιο Πανεπισρτήμιο, Céline Hubineau, Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης – και θα απονείμουν φέτος διαδικτυακά στις 11 Ιουλίου, παρουσία του Didier Decoin, Προέδρου της Ακαδημίας Γκονκούρ και του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, επίτιμου προέδρου της 1ης διοργάνωσης το «Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας» 2020.
Το αποτέλεσμα θα κοινοποιηθεί με δελτίο τύπου τo Σάββατο 11 Ιουλίου μετά από τις 14:00.

Πηγή: thestival.gr