Σε λιγότερο από 30 μέρες λήγει η προθεσμία πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου, της προγραμματισμένης δόσης για την παραλαβή ποσοτήτων του καυσίμου από τη Gazprom.
Συναγερμός ακριβώς και στην Αθήνα καθώς θα υπάρξει, σύσκεψη και στου Μαξίμου. H τιμή του φυσικού αερίου το πρωί έφθασε τα 15 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 25% και αυτή τη στιγμή είναι στα 110 ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Σημαντική ημερομηνία η 25 Μαΐου όπου η ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να κάνει πληρωμή προς τη Gazprom.

Αναφορικά με το σχέδιο το οποίο έχει προετοιμάσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, έχουν προταθεί μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη προμήθεια LNG, μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη, καθώς και μία επιπλέον δεξαμενή στη Ρεβυθούσα.

Συνεννοήσεις, φέρονται να έχουν γίνει και με τους Αζέρους για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού TAP, αλλά και υπόγεια αποθήκη στην Ιταλία όπου θα μπορούσε να αποθηκευτεί φυσικό αέριο.

Ανησυχία για τις εξελίξεις με τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε Πολωνία και Βουλγαρία.
Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας. Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βουλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πετκόφ και του ανέφερε όιτ η Ελλάδα θα συνδράμει τη γειτονική χώρα για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση.

Ως προς αυτό, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα αξιοποιηθούν ενώ από την κυβέρνηση τονίζουν ότι είναι διασφαλισμένη ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ είχε προετοιμαστεί και ετοιμάζει μια συντονισμένη απάντηση.

«Αποτελεί μια νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει», δήλωσε η κ. Φον Ντερ Λαίεν και τόνισε πως, οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες.

Τί υποστηρίζει η Ρωσία
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στέλνοντας έγκαιρα τα τιμολόγια που έπρεπε να πληρώσουν, με την προθεσμία να λήγει το βράδυ της Τρίτης. Έτσι από σήμερα κατακρατούνται οι ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία που πάνε προς την Πολωνία αλλά και στη Βουλγαρία.

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, ωστόσο δεν είναι ευρωπαϊκή απόφαση, καθώς η Αυστρία πλήρωσε σε ρούβλια.

Όσον αφορά στην Υπερδνειστερία, οι αρχές της Υπερδνειστερίας πιστοποιούν ότι οι επιθέσεις που έγιναν, έγιναν από το έδαφος της Ουκρανίας.

Πηγή: madata.gr