Την Ελλάδα επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στην Αθήνα τη νύχτα της Τρίτης και να μεταβεί νωρίς σήμερα στη Λέσβο για να έχει συναντήσεις με στελέχη του Λιμενικού και Ευρωπαίους συνοριοφύλακες που υπηρετούν στο νησί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Frontex, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”.

Στη συνέχεια με ελικόπτερο θα ταξιδέψει στον Έβρο για επαφές με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις στο αρχηγείο του Λιμενικού. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται εθιμοτυπική, ωστόσο πραγματοποιείται εν μέσω της επιχείρησης RABIT του Frontex που άρχισε τον Μάρτιο και πρόκειται να συνεχιστεί έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, έπειτα από δύο διαδοχικά αιτήματα παράτασής της που υπέβαλε η ελληνική πλευρά. Στελέχη του Λιμενικού ερωτήθηκαν σχετικά είπαν στην “Καθημερινή”, ότι μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να θέσουν στον Γάλλο αξιωματούχο είναι η αδυναμία του οργανισμού να ανταποκριθεί στο τελευταίο αίτημα των ελληνικών αρχών για επιπλέον ενίσχυση σε επιχειρησιακά μέσα. Επίσης, προτίθενται να ζητήσουν από τον Οργανισμό να υιοθετήσει “ηπιότερη στάση” απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά στις καταγγελίες για παράτυπες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα.

Το αρχικό αίτημα προς τον οργανισμό για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) υπεβλήθη την 1η Μαρτίου, έπειτα από απόφαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες μετά την έναρξη της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο κ. Λετζερί, είχε επισήμως αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα τονίζοντας ότι «δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα». Το διάστημα που ακολούθησε, σύμφωνα με την “Καθημερινή” 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν στις Καστανιές Εβρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο, αντιστοίχως, τα κοινοτικά μέσα έφθασαν τα 24 (χερσαία, πλωτά και εναέρια). Σύμφωνα με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η επιχείρηση είχε δίμηνη διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου. Εκτοτε η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει δύο αιτήματα στον οργανισμό ζητώντας την παράταση της επιχείρησης, επικαλούμενη αναλύσεις για νέα αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης.

Πηγή: thestival.gr