Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η «φούσκα» Υγείας κατά της Covid-19, γύρω από τους χώρους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, έναν μήνα πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

 Η Κίνα, όπου η πανδημία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή της, καταφεύγοντας σε πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου, εντοπισμού, περιορισμού και εμβολιασμού. Τα σύνορά της έκλεισαν ουσιαστικά τον Μάρτιο του 2020 και οι διεθνείς πτήσεις μειώθηκαν δραστικά.
 Προκειμένου να  υποδεχθεί τους 3.000 αθλητές και το υποστηρικτικό τους προσωπικό για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (4-20 Φεβρουαρίου), έχει στηθεί μια «φούσκα» Υγείας, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή μεταξύ ανθρώπων από το εξωτερικό και του ντόπιου πληθυσμού εκτός αυτής της περιοχής.

Σήμερα, αυτή η «φούσκα» τέθηκε σε εφαρμογή, πριν την άφιξη των πρώτων ξένων συμμετεχόντων, οριοθετώντας επίσης αποστάσεις ασφαλείας από εγκαταστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους Αγώνες, όπως η «Φωλιά του Πουλιού», το Ολυμπιακό στάδιο όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης.
 «Μέσα στην φούσκα αυτή, θα εφαρμόσουμε πολύ αυστηρά μέτρα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών τεστ για την Covid-19, για να διασφαλίσουμε ότι τα κρούσματα θα εντοπίζονται γρήγορα», εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο Ζάο Βέιντογκ, υπεύθυνος επικοινωνίας της οργανωτικής επιτροπής.

 Όλοι οι ξένοι συμμετέχοντες  θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί. «Συνιστούμε επίσης ανεπιφύλακτα τη λήψη αναμνηστικής δόσης», πρόσθεσε ο Ζάο.
 «Παρακολουθούμε στενά τη νέα μετάλλαξη Όμικρον και τον παγκόσμιο αντίκτυπό της», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) «για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει χώρος για ελιγμούς στα αντίμετρα ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας.»

 Οι Κινέζοι αθλητές και το προσωπικό μέσα στη «φούσκα» (εθελοντές, οδηγοί, μάγειρες…) δεν θα φύγουν παρά μόνο μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (4 έως 13 Μαρτίου), μετά από μια περίοδο καραντίνας. Οι θεατές (μόνο άτομα που διαμένουν στην Κίνα θα επιτρέπονται) δεν θα εισέρχονται στη «φούσκα». Όταν μετακινούνται από τη μια τοποθεσία στην άλλη, οι ξένοι συμμετέχοντες θα παραμένουν απομακρυσμένοι από τον τοπικό πληθυσμό, για παράδειγμα με δεσμευμένα βαγόνια στο τρένο υψηλής ταχύτητας που οδηγεί στις πίστες του σκι.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr