Τη μείζονα σημασία του εμβολιασμού επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την παρουσίαση του Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «τώρα πρέπει να εστιάσουμε στη διανομή του εμβολίου γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που σώζει ζωές και αυτό που τελικά θα σώσει ζωές, δεν είναι τα εμβόλια, αλλά ο εμβολιασμός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει ένα απίθανο, ευρύ χαρτοφυλάκιο για όλους τους πολίτες στην ΕΕ, για όλα τα πιθανά εμβόλια που τα πάνε καλά.

Αναφορικά με τη στρατηγική των κρατών-μελών για τον εμβολιασμό η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχω όλα τα κράτη-μέλη έχουν απαντήσει στην ανάπτυξη των σχεδίων στρατηγικής για τον εμβολιασμό. Έξι κράτη-μέλη έχουν δημοσιεύσει τις συστάσεις τους για ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και περίπου μισές από αυτές έχουν παράσχει πληροφορίες για τα logistics και εργαζόμαστε συνεχώς σε αυτό».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η πρόεδρος της Κομισιόν και βέβαια υπογράμμισε στο Κοινοβούλιο την ανάγκη τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τώρα να οργανώνουν τα σχέδια τους για τον εμβολιασμό, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να μεταφραστεί ως πολιτική διαφωνία επίθεσης σε αυτούς που δεν το έχουν κάνει ακόμη». «Είναι λίγο σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του» ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι «πολλά κράτη μέλη τα οποία παρουσίασαν πολύ νωρίς τα σχέδιά τους για τον εμβολιασμό, δέχτηκαν επίσης κριτική γιατί το έκαναν χωρίς να υπάρχει το εμβόλιο» και προσέθεσε: «Πρέπει να αποφύγουμε να μπούμε σε μία κατάσταση επιτροπής αξιολόγησης για το ποιος το έκανε πολύ νωρίς ποιος πολύ αργά».

Πηγή: madata.gr