Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται στους 7 μήνες όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους δε θα έχουν καμία ισχύ.

Εξετάζουμε όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχει παρέλθει 7μηνο και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση να λογίζονται ως ανεμβολίαστοι και έτσι να χάνουν όσα προνόμια υπάρχουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Την ίδια στιγμή, το διαδοχικό «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε τις δύο τελευταίες ημέρες στη χώρα, με 21.657 νέα κρούσματα την Τρίτη και 28.828 χθες, πρόλαβε την Πρωτοχρονιά και έφερε νωρίτερα τα μέτρα που θα ίσχυαν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Έτσι, από σήμερα το πρωί στις 06.00, η εστίαση και η διασκέδαση θα λειτουργεί μόνο για καθήμενους, με όριο τα 6 άτομα ανά τραπέζι, χωρίς μουσική, μέχρι τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση το ρεβεγιόν της παραμονή της Πρωτοχρονιάς όπου το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 02.00 το πρωί.

«50.000 κρούσματα έως τις 10 Γενάρη»
Καθώς η Όμικρον «καλπάζει», οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για το τι μας περιμένει από εδώ και πέρα δεν έχουν τελειωμό.

«Το τσουνάμι τώρα αρχίζει», είπε ο Γιώργος Παυλάκης, ενώ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, είπε:

«Ο μέσος όρος σήμερα είναι περίπου στο 12.100. Αυτή η τιμή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φτάσει σε αριθμούς 50.000 – 60.000 κρουσμάτων μέσο όρο. Τις επόμενες 10 μέρες μπορούμε να φτάσουμε στις 30.000 – 40.000 κρούσματα μέσο όρο. Δε θα εκπλαγώ, δε θα μου φανεί περίεργο, αν δούμε 50.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».

Στο στόχαστρο τα πάρτι
Πονοκέφαλο αποτελούν πλέον τα αυτοσχέδια πάρτι που θα πάρουν «φωτιά» σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και πλατείες, με την κυβέρνηση να τα απαγορεύει προκειμένου τα ρεβεγιόν να μη μεταφερθούν στους δρόμους.

Από σήμερα τίθενται επίσης σε ισχύ η επέκταση της τηλεργασίας και η υποχρέωση για χρήση διπλής μάσκας ή υψηλής προστασίας στα σουπερμάρκετ και τα μέσα μεταφοράς.

«Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας
Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανέβηκε κατά 10 μονάδες και η κυβέρνηση αποδοκιμάζει όσους ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τη μετάλλαξη «Ο», η οποία είναι κυρίαρχη αλλά με ήπια συμπτώματα ενώ δεν αποκλείεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Από τους διασωληνωμένους που βρίσκονται στην εντατική, είναι λιγότεροι από 100 εμβολιασμένοι σε ένα άθροισμα γύρω στους 600. Εάν είχαν εμβολιαστεί αυτοί οι άνθρωποι δε θα χρειαζόμασταν μέτρα.

Θα πρότεινα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες, παρά επαγγελματικές κατηγορίες», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA.

Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες με κάποιους από αυτούς να σκέφτονται να προτείνουν την παράταση στο άνοιγμα των σχολείων.

Πηγή: madata.gr