Μια ανάσα απέχει χρονικά η σταδιακή άρση των μέτρων μετά τη καραντίνα διαρκείας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Η επιστροφή σε μια υποτυπώδη καθημερινότητα για όλους είναι πλέον θέμα χρόνου, κάτι που περιλαμβάνει και τις μετακινήσεις, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΣΘ και την σταδιακή επαναφορά των δρομολογίων, εξέδωσε η Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνουν σειρά προβλημάτων που εκτιμούν ότι θα παρουσιαστούν από την πρώτη ημέρα της άρσης των περιορισμών, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στις αποφάσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ και της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «Η διοίκηση του ΟΑΣΘ και η κυβέρνηση, αγέρωχοι, «αλλάζουν σελίδα» για ακόμη μια φορά σε βάρος των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης. Αντί να αυξήσουν τα λεωφορεία, μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων. Αντί να πολλαπλασιάσουν τα δρομολόγια, απαγορεύουν την είσοδο άνω των 25 επιβατών στα οχήματα για να τηρήσουν τον αριθμό των καθήμενων. Αντί να απαντήσουν στο συνωστισμό αγοράζοντας καινούργια λεωφορεία, τον μεταφέρουν στις στάσεις αναμονής, διογκώνοντας την ταλαιπωρία του κόσμου. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, δεν δίνουν καν τα απαραίτητα χρήματα για να αγορασθούν τα αναγκαία ανταλλακτικά, ώστε κάποια ακόμη λεωφορεία να βγουν στην κυκλοφορία. Ακόμη και οι πενιχρές υποσχέσεις για τη μίσθωση 100 λεωφορείων που έταζαν πριν το καλοκαίρι, πήραν ξανά μετάθεση για το φθινόπωρο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Επανέρχονται σταδιακά τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ στην πόλη, και χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι, ετοιμάζονται ξανά να στοιβαχτούν στα λιγοστά τρισάθλια λεωφορεία που έχουν απομείνει. Αν πριν το ξέσπασμα του Covid-19 το πρόβλημα του ΟΑΣΘ χτυπούσε κόκκινο συναγερμό, τώρα φαίνεται ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει και τη μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα της πόλης.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ και η κυβέρνηση, αγέρωχοι, «αλλάζουν σελίδα» για ακόμη μια φορά σε βάρος των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης. Αντί να αυξήσουν τα λεωφορεία, μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων. Αντί να πολλαπλασιάσουν τα δρομολόγια, απαγορεύουν την είσοδο άνω των 25 επιβατών στα οχήματα για να τηρήσουν τον αριθμό των καθήμενων. Αντί να απαντήσουν στο συνωστισμό αγοράζοντας καινούργια λεωφορεία, τον μεταφέρουν στις στάσεις αναμονής, διογκώνοντας την ταλαιπωρία του κόσμου. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, δεν δίνουν καν τα απαραίτητα χρήματα για να αγορασθούν τα αναγκαία ανταλλακτικά, ώστε κάποια ακόμη λεωφορεία να βγουν στην κυκλοφορία. Ακόμη και οι πενιχρές υποσχέσεις για τη μίσθωση 100 λεωφορείων που έταζαν πριν το καλοκαίρι, πήραν ξανά μετάθεση για το φθινόπωρο.

Σαν να μην έφτανε αυτή η άθλια κατάσταση, μία-μία οι γραμμές του ΟΑΣΘ εκχωρούνται στα ΚΤΕΛ. Συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων τους, η διοίκηση του οργανισμού και η κυβέρνηση εργάζονται για το ξεπούλημα του «ασθενή ΟΑΣΘ». Πανηγυρίζουν που μεταφέρουν μερικά γερασμένα οχήματα της υπαίθρου στο κέντρο της πόλης, για να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή. Καμία ορατή βελτίωση της συγκοινωνίας δεν πρόκειται να δει έτσι ο λαός της Θεσσαλονίκης, ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος να φορτωθεί το κόστος μετακίνησης εκ νέου στις πλάτες του.

Το ξέσπασμα του Covid-19 στην πόλη του ΟΑΣΘ ανέδειξε για άλλη μια φορά την τραγική υποκρισία των ιθυνόντων. Δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή μας. Δε γίνεται εν μέσω πανδημίας, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να κυκλοφορούν με τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες που λειτουργεί ο ΟΑΣΘ. Διεκδικούμε τα αυτονόητα:

Να αγοράσουν ΤΩΡΑ καινούργια λεωφορεία – Άμεση αύξηση των δρομολογίων σε ΟΛΕΣ τις γραμμές

ΌΧΙ στον επικίνδυνο συνωστισμό σε οχήματα και στάσεις

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των επιβατών και του προσωπικού του ΟΑΣΘ

Καμία μείωση μισθού στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Να σταματήσει η παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ

Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

Πηγή: thestival.gr