Σε ετοιμότητα για όλα τα σενάρια είναι η Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφυγε από τις Βρυξέλλες έχοντας πετύχει εκείνο που ήθελε, έχοντας κερδίσει δηλαδή μία ξεκάθαρη καταδίκη των πρακτικών της Τουρκίας. Η στάση των Ευρωπαίων κατά της τουρκικής προκλητικότητας θα είναι «όπλο» στη βαλίτσα του Έλληνα πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως εάν προκληθεί θα απαντήσει αυστηρά και κατάλληλα, ενώ δήλωσε διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τόνισε πως δεν θα ακολουθήσει τον Τούρκο πρόεδρο στην ακραία ρητορική του με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Ενοχλημένη η Άγκυρα
Νωρίτερα το  τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε μία πολύ επιθετική ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στην οποία ανοίγει όλη η βεντάλια των ισχυρισμών της Άγκυρας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων η Τουρκία δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες – σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – θέσεις της Ελλάδας.

Στο τέλος συγχαίρει την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί άνοιξε ο δρόμος για την Ουκρανία, ωστόσο ζήτησε να προχωρήσει η ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: madata.gr