Ο Νίκος Δένδιας μετά την επίσκεψή του την Κυριακή στην Αντιόχεια, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια «ανείπωτη καταστροφή». 

Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στην περιοχή της καταστροφής είπε ότι είναι περίπου όση η έκταση της Ελλάδς και ότι εκτιμάται πως η ανοικοδόμηση μπορεί να χρειαστεί μια 20ετία, ενώ επισήμανε ότι έχουν πληγεί τα δίκτυα, όχι μόνο κάποιες οικοδομές, αλλά το σύνολο της περιοχής, από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς.

«Κατ’ αρχάς πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων. Οι άνθρωποι, οι λίγοι κάτοικοι με τους οποίους ήρθα σε επαφή, είναι έντρομοι. Έντρομοι, δακρυσμένοι, έχουν θρηνήσει απώλεια δικών τους ανθρώπων. Η δυνατότητά τους να ζήσουν σε αυτόν τον χώρο αμφισβητείται αυτή τη στιγμή. Η ουρά των αυτοκινήτων που εγκατέλειπαν την περιοχή είναι τεράστια. Ακόμη και τα Άδανα, μια πόλη η οποία απέχει αρκετά και οι ζημιές που έχει υποστεί δεν είναι τόσο σημαντικές είναι σχεδόν μια πόλη φάντασμα. Την έχουν εγκαταλείψει οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοί της», δήλωσε στο Star.  

«Η πόλη, η συγκεκριμένη που επισκέφθηκα εγώ, το Χατάι, διότι δεν είναι η μόνη πόλη που έχει πληγεί, έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα. Όχι μόνο τα περισσότερα κτίρια ή έχουν πέσει ή έχουν γείρει ή έχουν τεράστιες ζημιές, αλλά και όλο το δίκτυο υποδομών, αεροδρόμιο, δρόμοι, δίκτυο ηλεκτρισμού, δίκτυο υγραερίου, τα πάντα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Είναι μια ανείπωτη καταστροφή και μια ανείπωτη θλίψη». 

Σχετικά με την κατάσταση διαβίωσης για τους επιζώντες, ο Nίκος Δένδιας ανέφερε ότι είναι απολύτως δύσκολη, «διότι η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει πάρα πολύ. Είναι μια περιοχή που έχει θερμοκρασίες κάτω από μηδέν το βράδυ. Χρειάζονται τεράστια βοήθεια, σκηνές χειμώνα το γρηγορότερο δυνατό. Έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό. Ο υπολογισμός είναι ότι χρειάζονται 65.000 σκηνές. Χρειάζονται κοντέινερς και δυνατότητα να στεγάσουν το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού. Δεν υπάρχουν νοσοκομειακές κλίνες πλέον στην περιοχή, πρέπει να μεταφερθούν κινητά νοσοκομεία. Υπάρχει μια τεράστια ανάγκη υποστήριξης των συνανθρώπων μας σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Οφείλω να πω, βεβαίως, ότι αναφέρομαι στην Τουρκία. Ό,τι λέω ισχύει και για τη Συρία με την επιπλέον δυσκολία ότι στη Συρία έχουμε μια κυβέρνηση με την οποία δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε». 

Πόσο θα επηρεάσει ο σεισμός τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Για το τί σημαίνει η κατάσταση στην Τουρκία από εδώ και πέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας απάντησε:   

«Θα κρατήσω το ανθρώπινο στοιχείο. Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για οτιδήποτε άλλο. Θα κρατήσω το ανθρώπινο στοιχείο και τη δυνατότητα των ανθρώπων και από τις δύο χώρες και από τις δύο κοινωνίες να νιώσουν πάρα πολύ κοντά. Το ότι χρειάστηκε ο πόνος μιας καταστροφής για να συμβεί αυτό, ίσως είναι δείγμα ότι όσο σοβαρές και να είναι οι διαφορές που μπορεί να έχουν οι οποιεσδήποτε χώρες σε αυτόν τον κόσμο, ο ανθρώπινος πόνος είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτές. Και η δυνατότητά μας να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας είναι πάντα υπαρκτή, αν και εφόσον έχουμε αίσθηση της ανθρώπινης μικρότητας μπροστά στη φυσική καταστροφή». 

H αγκαλιά με τον Τσαβούσογλου  

Για το στιγμιότυπο της αγκαλιάς με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε τον γύρο του κόσμου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σχολίασε: «Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η αγκαλιά πράγματι έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Οφείλω να σας πω ότι έχει να κάνει κατ’ αρχήν με το πώς αισθανόμαστε οι δυο μας, ο ένας για τον άλλον, μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη τραγωδία. Αλλά και με το γεγονός ότι γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια και αυτό είναι γνωστό σε όλους». 

 Όπως πρόσθεσε, με αφορμή το γεγονός ότι «έσπασε ο πάγος και μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν» ανέφερε ότι σε επίπεδο κλίματος αυτή τη στιγμή υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Εγώ δεν θα κάνω καμία αντιπαραβολή με το παρελθόν, δεν έχω κανένα λόγο να αντιπαραβάλω ούτε δημοσιεύματα, ούτε συμπεριφορές σε σχέση με το παρελθόν. Εδώ είναι μια τραγωδία. Η Ελλάδα θα βοηθήσει την τουρκική κοινωνία, τον τουρκικό λαό και τους Τούρκους πολίτες, και τους Σύρους πολίτες στον βαθμό που μπορεί, και όλους τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν, σε όποιον βαθμό μπορεί» τόνισε.  

Τέλος όσον αφορά την εικόνα από την Τουρκία που κατά τη γνώμη του ήταν η πιο δυνατή, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Ένιωσα τεράστια υπερηφάνεια, διότι οι συμπατριώτες μου, η ΕΜΑΚ που πήγε εκεί να βοηθήσει από την πρώτη ημέρα μπόρεσε να διασώσει ανθρώπινες ζωές κάτω από τα ερείπια. Συνολικά, οι ευρωπαίοι διασώστες διέσωσαν πάνω από 200 ανθρώπους – 205 είναι ο αριθμός που είχα εγώ υπόψη μου μέχρι χθες το μεσημέρι, μπορεί να έχει αυξηθεί κατά ένα, δύο σήμερα που συζητάμε. Ένα τμήμα από τους ανθρώπους αυτούς διασώθηκε από ελληνικά χέρια και είμαι εξαιρετικά περήφανος γι’ αυτό. Επίσης, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, υπάρχει και μια πιο σιωπηρή συνεισφορά, των τριών σκύλων της ΕΜΑΚ οι οποίοι μπόρεσαν και βρήκαν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια».

Πηγή: madata.gr