Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, κάθε συζήτηση για αναβίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και ξεπάγωμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας ξέκοψαν από την Άγκυρα, οι Ευρωπαίοι στη σύνοδο της Πράγας. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας εξελίσσεται σε εφιάλτη για την Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες παραμένουν διχασμένοι και η χθεσινή συνάντηση στην ουσία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Ο Ερντογάν είχε τριμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πέτρ Φιάλα, και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου εκεί ο Ερντογάν θέλησε να συζητήσει το ξεπάγωμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας και την επανέναρξη των ευρωτουρκικών σχέσων.

Η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικες πληροφορίες του MEGA, η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ είναι έντονα ενοχλημένη με την στάση της Τουρκίας πριν την Σύνοδο.

Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να έχει μεγαλύτερη αντιπροσωπεία συγκριτικά με τις άλλες χώρες και η διοργανώτρια του συνεδρίου χώρα ζήτησε από την Άγκυρα, να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν για όλους.

Ωστόσο η Τουρκία επέμεινε, με τον Τούρκο Πρέσβη στην Τσεχία να εκβιάζει ότι σε περίπτωση που δεν επιτρεπόταν στην Τουρκία να φέρει τον αριθμό των ατόμων που ήθελε, τότε δεν θα πήγαινε καν ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Ερντογάν ήθελε να τύχει υποδοχής «σούπερ σταρ» λόγω του διαμεσολαβητικού ρόλου της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο αυτό που κατάφερε ήταν να εξοργίσει τους Ευρωπαίους.

Χωρίς «φως στο τούνελ» έληξε η Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια – Πυρά Πολωνίας κατά Γερμανίας
Η χθεσινή σύνοδος επισκιάστηκε από τις έντονες διαφωνίες στο πλαφόν στο φυσικό αέριο και από τις έντονες αποδοκιμασίες κατά της στάσης της Γερμανίας.

Οι ηγέτες συζήτησαν εκτενώς τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά δεν κατέληξαν κάπου.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις αλλά φαίνεται ότι Γερμανία, Ολλανδία και Δανία μπλοκάρουν το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Επίσης αμφίβολο πλέον είναι εάν θα υπάρξει και κάποιο αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής τέλη Οκτωβρίου.

Πάντως οι Ευρωπαίοι, είναι οργισμένοι με την στάση της Γερμανίας: από τη μία στηρίζει – επειδή έχει τα λεφτά – την εσωτερική της βιομηχανία και νοικοκυριά με το πακέτο μαμούθ 200 δις, και από την άλλη μπλοκάρει το ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Πολύ σκληρές δηλώσεις έκανε ο Πολωνός πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι, η Γερμανία καταστρέφει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

«Η πλουσιότερη χώρα, η πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτή την κρίση για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της στην ενιαία αγορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο», δήλωσε.

Πηγή: madata.gr