Πολιτικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που εμφανίζεται να έκανε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, με τον ίδιο να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του στη συνέχεια ότι “οι δηλώσεις μου χρησιμοποιήθηκαν εκτός θέματος και ειρμού”.Μιλώντας στο EIC (European Investigative Collaboration), ο εφοπλιστής εμφανίζεται να δηλώνει ότι οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, τον ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας ότι “μπορούν να χ@σ@@ν πάνω στον πρωθυπουργό. Δεν έχει χρησιμότητα ο πρωθυπουργός. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα”.

Οι δημοσιογράφοι έδειξαν το συγκεκριμένο απόσπασμα στον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος απάντησε ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλία ώστε έχει τόσο μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία”.

 
Δείτε το επίμαχο απόσπασμα από το 12:50′: 


 
 Λασκαρίδης: Οι δηλώσεις μου χρησιμοποιήθηκαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού 

Σε δήλωσή που έκανε στη συνέχεια ο εφοπλιστής και η οποία δημοσιεύεται στα Ναυτικά Χρονικά:
αναφέρει ότι “τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού”. 
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους και ο μόνος σκοπός τους είναι να αμαυρώσουν τόσο τη δική μου εικόνα, όσο και να θολώσουν τα νερά στις ενδοναυτιλιακές σχέσεις των παραγόντων της Εμπορικής μας Ναυτιλίας. Σε ότι αφορά τις δικές μου απόψεις για την ναυτιλία μας και τους θεσμούς της, παραπέμπω σε εκατοντάδες δηλώσεις και ομιλίες μου περί της Ελληνικής Ναυτιλίας που έχουν δημοσιευθεί σε αναρίθμητες συνεντεύξεις μου στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες δεκαετίες που είχα την τιμή να αντιπροσωπεύσω τα συμφέροντα της Ναυτιλίας μας. Αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους. Σε ότι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας”.

 ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπιαστική για τη χώρα η αμηχανία του υπουργού Ναυτιλίας μπροστά στις προσβλητικές δηλώσεις

 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνει ότι “η ντροπιαστική, για τη χώρα, αμηχανία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρούσε στο ξένο ειδησεογραφικό Δίκτυο EIC (European Investigative Collaboration) κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή, κ. Λασκαρίδη, για την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, προκαλεί το κοινό αίσθημα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, “απορίας άξιο όμως είναι, πώς σε ό,τι αφορά την προστασία της ελληνικής ναυτεργασίας, η Κυβέρνηση δεν επέδειξε την ίδια «αμηχανία», αφού μέχρι τώρα έχει φέρει πλήθος τροπολογιών που απορυθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον των ναυτικών και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις”. “Το σημερινό βίντεο του «εμβρόντητου» και «άλαλου» Υπουργού Ναυτιλίας αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την παντελή απουσία συγκροτημένης πολιτικής της ΝΔ για τον κλάδο της Ελληνικής Ναυτιλίας, για την ενίσχυση του ελληνόκτητου στόλου και για τους Έλληνες ναυτικούς. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης συμφερόντων”, τονίζει ο κ. Σαντορινιός.

ΚΚΕ: Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών

“Οι δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη και η αμηχανία του υπουργού της ΝΔ, κ. Πλακιωτάκη, είναι σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε, από τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι όντως το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου”, σημειώνει το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, “η εθελοντική φορολογία, οι φοροαπαλλαγές, τα δεκάδες προνόμια και φυσικά η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα του πανίσχυρου θεσμικού πλαισίου, που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών” και καταλήγει με την επισήμανση: “Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει μάλιστα και συνταγματική κατοχύρωση, άρθρο 107, το οποίο τα άλλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, έχουν σαν «εικόνισμα», για αυτό κι αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργησή του”.

ΜέΡΑ 25: Ντροπιαστική και εξευτελιστική η εικόνα του υπουργού Ναυτιλίας 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας: “ντροπιαστική και εξευτελιστική ήταν η εικόνα του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη σε ντοκιμαντέρ για τα «μαύρα φουγάρα» των εφοπλιστών, μεταξύ των οποίων οι αδερφοί Λασκαρίδη, που τα πλοία τους ελέγχονται για βρόμικο αποτύπωμα στην Ανταρκτική. Η εικόνα αυτή του Υπουργού της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και ο «τρόπος» απάντησης του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, είναι χαρακτηριστικά της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς, όπου η ντόπια και ξένη παρασιτική ολιγαρχία ανθεί, μεταξύ της οποία και οι Έλληνες εφοπλιστές με σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, στις πλάτες βεβαίως του ελληνικού λαού”.

Στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 επισημαίνεται: “Θυμίζουμε ακόμα, ότι πρόκειται για τους ίδιους ολιγάρχες που δώρισαν τα μίνι παγουρίνο για τα σχολεία στην κ. Κεραμέως, αλλά και στους οποίους ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ φροντίζουν να μεταφέρουν το καζίνο από την Πάρνηθα στο Μαρούσι. Δεν μας προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση ο άλαλος Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, αφού αυτή είναι η εικόνα των λούμπεν yesmen που μας κυβερνούν, όταν αυτοί δεν βγαίνουν σε κάποιο μέσο της λίστας Πέτσα”.

Πηγή: madata.gr