Το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στις 11 το πρωί από τον Γιάννη Οικονόμου.

Πρόκειται για όνομα – έκπληξη καθώς προέρχεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης υπήρξε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  για τη συγκεκριμένη επιλογή προηγήθηκε επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Μαξίμου – Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η επιλογή του κ. Αποστολάκη ήταν στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρχει μια εθνική πολιτική στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Από το 1998 ως το 2001 ήταν διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Επίσης έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Στις 7 Μαρτίου 2013 ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο, παραδίδοντας τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον μέχρι τώρα υπαρχηγό αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Ιανουαρίου[5] και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 9 Ιουλίου του 2019.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, το ένα εκ των οποίων είναι ο γνωστός σεφ και πρώην διαγωνιζόμενος στο Master Chef, Γιάννης Αποστολάκης.

Πηγή: madata.gr