Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία του κορονοϊού και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων, προχωρά σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επικούρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης θα παραχωρήσουν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:30, συνέντευξη Τύπου παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

«Δεν πιστεύουμε στη λογική zero covid»
  
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εξήγησε τη λογική πίσω από την άρση μέτρων. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως «δεν πιστεύουμε στη λογική zero covid, όπως συμβαίνει στην Κίνα. Αντίθετα πιστεύουμε στις πολιτικές που προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες, ενισχύοντας το ΕΣΥ, μας πάνε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Αυτό το πλαίσιο είναι δυναμικό και θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».

Σημείωσε πως «η χώρα μας βρέθηκε σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. (…) Ακόμα και στους σκληρούς δείκτες, η χώρα μας είχε υπερβάλουσα θνητότητα χαμηλότερη από άλλες χώρες».

«Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης»

Παίρνοντας τον λόγο η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας.

Ποια μέτρα αίρονται
Πάντως από την 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ενώ και το Πάσχα θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού  αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.
Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: madata.gr