Στην αυριανή ατζέντα του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητηθεί το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο της άτυπης διήμερης συνάντησης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο βρίσκονται οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία αλλά και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών οι ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν “διεξοδικά” για τις σχέσεις “στο σύνολό τους” ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία όπως επίσης και για το ποια στρατηγική σχέση θέλει να έχει η ΕΕ με αυτή τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες συνομιλίες του στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικές δυνατότητες για μέτρα κατά της Τουρκίας, ωστόσο δεν προβλέπεται να ληφθεί κάποια σχετική απόφαση αφού η συνάντηση έχει άτυπο χαρακτήρα.

Συνάντηση Δένδια- Στόλντενμπεργκ με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις  

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα την Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τον ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.

Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Πηγή: thestival.gr