Έμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις είναι το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην Άγκυρα καθώς σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζει κατάλογο με κυρώσεις ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τόνισε πως η Αθήνα περιμένει να δει τον κατάλογο και μετά θα τοποθετηθεί.

«Βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τον διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπάουερ οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι τα μικρόφωνά τους είναι ανοιχτά, ο κ. Πέτσας σχολίασε «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για τις τουρκικές σεισμικές έρευνες, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως στις ίδιες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και πως «δεν μπορούμε να στέλνουμε μήνυμα κλιμάκωσης και από την άλλη αποκλιμάκωσης». Περιμένουμε πρόσθεσε να δούμε επισήμως τι λέει η τουρκική πλευρά.

Για τα περί ερευνών του Ορούτς Ρέις έως τη Ρόδο και τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει κόκκινη γραμμή την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Πηγή: thestival.gr