Για το άνοιγμα των συνόρων και τα επανεκκίνηση του τουρισμού αλλά και για τους ελέγχους στα αεροδρόμια μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως από την Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των εγγράφων από τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας και θα πρέπει να τη συμπληρώνουν 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους, με σκοπό να μην δημιουργείται συμφόρηση στα αεροδρόμια αλλά και για γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Μέχρι την Κυριακή και ως ότου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν τη φόρμα μέχρι και λίγες ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

Για τους τουρίστες από Βρετανία και Σουηδία, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να έρθουν απευθείας στη χώρα μας μέχρι και τις 15 Ιουλίου, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως θα μπορούν να έρχονται μέσω άλλης χώρας και όταν φτάνουν στο αεροδρόμιο θα υπόκεινται σε τεστ για τον κορωνοϊό, αφού προέρχονται από χώρα με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Δε θα υπάρχει καραντίνα για τους τουρίστες. Θα κατευθύνονται κανονικά στον προορισμό τους και σε περίπτωση που το τεστ τους βγει θετικό τότε θα πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα, όπου βρίσκονται.

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκτακτων μέτρων σε περίπτωση που αυξηθούν πολύ τα κρούσματα κορονοϊού ανέφερε: «Φυσικά και θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί. Όμως δε θα παρατηρούμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων που θα έχουμε, αλλά θα κοιτάμε πώς μεταφράζεται αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες είναι ασυμπτωματικά, δε χρειάζονται νοσηλεία και είναι λιγότερο παθογόνα. Όπου δούμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, θα παίρνουμε γρήγορα μέτρα».

“Δεν μας επηρεάζουν οι δηλώσεις Ερντογάν”

Για τα εθνικά θέματα και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη την Τετάρτη, καθώς και την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζεται Ερντογάν και πως έχει στο πλευρό της όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα όπως φάνηκε μέσω των δηλώσεών τους τις προηγούμενες ημέρες.

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον και οι συνομιλητές μας το επιθυμούν και εκείνοι», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, για το θέμα της Αγίας Σοφίας και την επιθυμία των Τούρκων να τη μετατρέψουν σε τζαμί, ο κ. Πέτσας επεσήμανε τα εξής: «Δε μπορεί να αλλοιωθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και η Τουρκία δε θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Αν το κάνει, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα μεταξύ όλων των Χριστιανών του κόσμου και της Τουρκίας».

Πηγή: thestival.gr