Στην εθνική αντιπροσωπεία θα κυρωθούν την προσεχή εβδομάδα οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, όπως ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ η Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμφωνίες θα κατατεθούν προς κύρωση την Τετάρτη. 

Για την Τουρκία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι «επιθυμούμε το διάλογο, αλλά θέλουμε να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις (…) Διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ», ενώ διευκρίνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Γερμανία παραμένουν. 

Όπως επισήμανε, όλες οι πλευρές που έχει κινητοποιήσει διπλωματικά η κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι χρειάζεται απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις από την περιοχή. «Η διπλωματία δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος, θέλει χρόνο για να αποδώσει» διευκρίνισε. 

«Δεν προκάλεσε ένταση η Ελλάδα, ούτε οξύνει η Ελλάδα την ένταση, προτάσσει διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουν διαβάσει οι εταίροι μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Πρόσθεσε ότι στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 – 28 Αυγούστου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων. Η κ. Πελώνη αποσαφήνισε πάντως ότι «θα είναι νομίζω πυκνές οι εξελίξεις μέχρι τότε, η Ελλάδα έχει βάλει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της στο τραπέζι… Περιμένουμε μέχρι τότε να έχει αποδώσει η διπλωματία, η αποκλιμάκωση και αποφυγή μονομερών ενεργειών». 

Κορωνοϊός

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σημείωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αναπροσαρμόζεται ανάλογα και με τα δεδομένα. «Τα τελευταία μέτρα ανακοινώθηκαν μόλις την Παρασκευή από τον κ. Χαρδαλιά… Υπήρξε χαλάρωση μέσα στο καλοκαίρι και επειδή όλοι επισκέφθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες φαίνεται ότι υπήρξε και διασπορά». «Τηρούμε τα μέτρα κι εφόσον χρειαστεί θα τεθούν κι αλλά στο τραπέζι» είπε.

Για το άνοιγμα των σχολείων η κ. Πελώνη σχολίασε ότι «προσώρας ισχύει το 7 Σεπτεμβρίου, το πώς και με ποιους τρόπους θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες… Όλα είναι στο τραπέζι. Θα υπάρξουν εισηγήσεις και θα ακολουθήσουν αποφάσεις». 

Πηγή: thestival.gr