Την άμεση ενεργοποίηση συντονισμένης εθνικής καμπάνιας για την ενημέρωση των γυναικών που υφίστανται βία και τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας COVID-19, ζητούν οι Επιτροπές Ισότητας των Φύλων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών, μέσω επιστολής τους στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Τα μέλη των επιτροπών δηλώνουν ότι είναι στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας για την εξειδίκευση των μέτρων, καθώς όπως επισημαίνουν λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού “υπάρχει διεθνώς μια απότομη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και το “Μένουμε Σπίτι”, δηλαδή ο χώρος που θα έπρεπε να παρέχει ασφάλεια και προστασία, δεν είναι ασφαλής για όλες”.

“Οι διέξοδοι διαφυγής στενεύουν ασφυκτικά σε μια περίοδο που δυσχεραίνεται η προσπάθεια των γυναικών να αναζητήσουν βοήθεια ή συμβουλή. Το σύστημα υποστήριξης θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις συνθήκες αυτές. Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς, αλλά δεν μένουμε σιωπηλές. Η παραμονή στο σπίτι δε σημαίνει ανοχή στη βία. Όταν το σπίτι δεν είναι ασφαλές καταφύγιο, υπάρχει διέξοδος”, αναφέρουν στο μήνυμά τους οι Επιτροπές και παρακινούν τα θύματα βίας στο σπίτι να καλούν στη γραμμή SOS 15900, που παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη σε 24ωρη βάση ή να επικοινωνούν μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις διευθύνσεις υπάρχουν στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr, ενώ στις ηλεκτρονικές σελίδες της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχεται διαρκής σχετική πληροφόρηση.

Πηγή: thestival.gr