Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την ανάγκη για ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αυτονομία στις επιλογές, αυτονομία στη δράση. Πρέπει να ενεργήσουμε ως ισχυρός και συνεκτικός πολιτικός παράγοντας για να υποστηρίξουμε τις αξίες και τις αρχές, που στηρίζουν τις δημοκρατίες μας, να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να υποστηρίξουμε τη διεθνή ειρήνη μαζί με τους εταίρους μας. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, μαζί. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Ελλάδα, είπε, ήταν πάντα πρωτοπόρος για την Ευρώπη της ‘Αμυνας

Την τελευταία διετία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα αναγκάστηκε να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει τη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είμαστε αναγκασμένοι λόγω των στρατηγικών προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε στην άμεση γειτονιά μας, αλλά και πέραν αυτής».

Επισήμανε, δε, ότι «είναι πλέον καιρός τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να δαπανήσουν περισσότερα για τη συλλογική ‘Αμυνα της Ε.Ε. Θεωρώ ότι είναι θετική εξέλιξη προς τούτο το ότι αρκετά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς».

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «δεν έφερε απλά μόνο τον πόλεμο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα με όρους κατάφορης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας», αλλά «αποτελεί επιπλέον κι ένα καίριο πλήγμα στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρωπαϊκού χώρου».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν πρόκειται να υπάρξει αποδοχή τετελεσμένων. Η αποκατάσταση της νομιμότητας αποτελεί μοναδική και απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια επίτευξη λύσης» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η Ουκρανία απέστειλε επίσημο αίτημα για παροχή βοήθειας προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους και συμμάχους μας, και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για παροχή συνδρομής στην Ουκρανία, αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ η αποστολή αμυντικού υλικού, ιατρικών προμηθειών και σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Πολωνίας».

«Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μεριμνούμε για την προστασία της ελληνικής ομογένειας, κι ενισχύουμε την Ουκρανία διπλωματικά, ανθρωπιστικά και αμυντικά» πρόσθεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θωράκιση της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχει ολοκληρωθεί με τις φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale» και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε την πορεία μας και καταγράφουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Η προσπάθειά μας είναι διαρκής και έχει ως στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είναι ήδη ικανές, αξιόμαχες και αποτρεπτικές» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας

Για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «είναι πάντοτε καλό να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και σε επίπεδο υπουργών ‘Αμυνας».

«Υπάρχει», συνέχισε, «εκατέρωθεν δέσμευση να ενεργοποιείται άμεσα αυτό το κανάλι απευθείας επικοινωνίας προς το σκοπό της εκτόνωσης κάποιας έντασης που ήθελε προκύψει στο μέλλον».

«Η αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας με την Τουρκία επιβάλει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, καθώς και της αρχής της καλής γειτονίας. Μόνον αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις μπορούμε να συζητήσουμε για δραστηριότητες στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr