Η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικής αυτονομίας, τόνισε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες», στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021, που διοργανώνεται στο «Metropolitan Expo» στα Σπάτα, ανέφερε, επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «δεν είναι κάτι, που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι απολύτως συμπληρωματικό».

«Σύντομα», συνέχισε, «είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα δεσμευόμενοι σε ένα κοινό κείμενο που θα ορίζει ποια είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης».

Στη συζήτηση διατυπώθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες υπουργούς σχετικώς με τις πρωτοβουλίες PESCO, που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, CARD, που σχετίζεται με την παρακολούθηση των αμυντικών σχεδίων των κρατών – μελών και EDP για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, καθώς και τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα» ανέφερε υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί, ενώνουμε δυνάμεις για να πραγματοποιήσουμε project που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και απαιτούν διαφορετικές ικανότητες». Χαρακτήρισε «απαραίτητη προϋπόθεση» την αναγνώριση των διαφορετικών προκλήσεων ασφαλείας που επηρεάζουν την Ευρώπη και συμπλήρωσε: «Σε όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντάμε μια ποικιλία προκλήσεων από συμβατικές, υβριδικές έως και απειλές υψηλής τεχνολογίας». «Τελικός στόχος», είπε, είναι «να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αμυντικές ικανότητες σε όλα τα πεδία εξυπηρετώντας όλες τις πτυχές».

«Μπορούμε από κοινού να κινήσουμε προς τα εμπρός. Και, μάλιστα, το ταχύτερο το καλύτερο» επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης. «Ο ρόλος της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Χ. Πετρίδης, «τόσο παγκοσμίως όσο και περιφερειακά είναι ζωτικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές προκλήσεις που περιλαμβάνουν πολλές κοινές απειλές».

Πηγή: madata.gr