«Αναγνωρίζουμε όλες τις προκλήσεις που δέχεται η Ελλάδα από το εξωτερικό», ανέφερε ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία της νέας γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

«Είναι στρατηγικά σημαντική στιγμή για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Βόρεια Ελλάδα, την Θράκη και τη Μακεδονία. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε ένα συνάδελφο όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που μιλάει όχι μόνος ως εκπρόσωπος της περιοχής αλλά και ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών», σημείωσε ο κ. Πάιατ.

tzika.jpg

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας καλωσόρισε την νέα γενική πρόξενο των ΗΠΑ και της ευχήθηκε να συνεχίσει το σημαντικό έργο, που άφησε ο προκάτοχος της.

«Η έλευση της νέας γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη αλλά και καλή στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι γεγονός ότι χάρη στην ενεργό εμπλοκή και το όραμα του Πρέσβη των ΗΠΑ καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα ως περιοχή, βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και ολόκληρη Ελλάδα, να έρθουμε πιο κοντά στους φυσικούς μας συμμάχους, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό φαίνεται και και στην περιοχή μας σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η επιχειρηματικότητα και άλλοι», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το γεγονός ότι πριν από δυο χρόνια οργανώσαμε την πιο επιτυχημένη ΔΕΘ όλων των εποχών με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ οφείλεται στην αφοσίωση του Πρέσβη αλλά και στην καλή συνεργασία που είχαμε καλλιεργήσει και που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το Γενικό Προξενείο. Θέλω να καλωσορίσω την πρόξενο. Να της ευχηθώ να συνεχίσει το σημαντικό έργο που της άφησε ο προκάτοχός της και να γνωρίζει ότι εμείς η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθεια που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα για να φέρουμε τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην Αμερική και ταυτόχρονα να φέρουμε σημαντικές επενδύσεις από την Αμερική στην περιοχή μας».

«Βλέπετε μια ισχυρή αμερικανική δέσμευση στην παρουσία μας εδώ σε όλους τους τομείς», σημείωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες Psizer και Cisco χρησιμοποιούν τη Θεσσαλονίκη ως «παράθυρο» για πρόσβαση στην ισχυρή αγορά των δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: thestival.gr