Σκληρά λόγια κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη πριν λίγο στην ετήσια ομιλία της στην Ευρωβουλή η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας ότι πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ Δημοκρατίας και απολυταρχίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε και τις προθέσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να κλιμακώσουν παραπάνω την κατάσταση με τη Μόσχα.

Η φον ντερ Λάιεν ήταν σαφής: οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν και ότι σήμερα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα απέναντι στη Μόσχα και όχι κατευνασμό.

Πρόσθεσε, «στέκομαι εδώ με την πεποίθηση ότι με θάρρος και αλληλεγγύη, ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι θα προταθεί να μπει πλαφόν στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και τα λεφτά αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Είπε επίσης ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτά θα είναι υποχρεωτικά ή εθελοντικά.

Πάντως σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες και είδε το MEGA, η Κομισιόν θα προτείνει την υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% στις ώρες αιχμής, δηλαδή νωρίς το πρωί και νωρίς το απόγευμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση κατανάλωσης ενέργειας ¾ ώρες την ημέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή – όπως πχ να μην χρησιμοποιούμε ενεργοβόρες συσκευές εκείνες τις ώρες.

Δεν έγινε καμία αναφορά σε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, αντίθετα η φον ντερ Λέιεν είπε ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα που θα διαπραγματεύεται τις συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με τρίτες χώρες ώστε να πέσουν οι τιμές.

Πηγή: madata.gr