Στα περίχωρα της Μαριούπολης στην Ουκρανία, στο χωριό Σαρτανά, 10 ομογενείς Έλληνες είναι μεταξύ των θυμάτων, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης στην Μόσχα, η οποία ωστόσο αρνείται ότι τα πυρά κατά του χωριού προήλθαν από τις δικές της δυνάμεις.
Οι απώλειες Ελλήνων ομογενών προκαλούν οργή στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσουν αμέσως με ανάρτηση στα αγγλικά να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί.

«10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Είχε προηγηθεί μία ακόμα οργισμένη ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου ανέφερε ότι «Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοικτό για την παροχή βοήθειας».

Σε εξηγήσεις κάλεσε το ΥΠΕΞ το Ρώσο πρέσβη
Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις.

Τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με δεύτερη ανάρτησή του σήμερα ζητά να σταματήσει ο πόλεμος.

Ανάρτηση στα ελληνικά για τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, γράφοντας ότι «Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία , αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Ουκρανία κοντά στη Μαριούπολη».

Ο Νίκος Δένδιας είχες σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα Πρέσβη και τον Έλληνα Πρόξενο και τους διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια και προστασία των Ελλήνων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό στη χώρα με δύο C-130

Αμυντικό υλικό στην Ουκρανία στέλνει η Ελλάδα με απόφαση του πρωθυπουργού μετά από έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Θα αποσταλεί επίσης σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για αυτό κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία και με απόφασή του η Ελλάδα σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους μας στην ΕΕ και δείχνοντας αλληλεγγύη στην Ουκρανία θα στείλει εντός της ημέρας αμυντικό υλικό με δύο C-130.

Η Ελλάδα θα στείλει ό,τι βοηθάει την Ουκρανία να αμυνθεί, δηλαδή πυρομαχικά, τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Εντός της ημέρας θα σταλεί και ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εντολή εκκένωσης για το «ελληνικό» χωριό Σαρτανά

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. Ωστόσο στα περίχωρα της Μαριούπολη, στο χωριό Σαρτανά, 10 ομογενείς Έλληνες είναι μεταξύ των θυμάτων γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης στην Μόσχα, η οποία ωστόσο αρνείται ότι τα πυρά κατά του χωριού προήλθαν από τις δικές της δυνάμεις.
Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια για να εκκνεωθούν από το χωριό Σαρτανά περισσότεροι από 70 Έλληνες ομογενείς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έχασαν τη ζωή τους 10 Έλληνες ομογενείς στη συγκεκριμένη περιοχή από ρωσικές αεροδρομικές επιδρομές.

Εκείνο που αναμένεται είναι ο τρόπος με τον οποίον θα εκκενωθεί το χωριό και κατά πόσο ο τρόπος αυτός θα είναι ασφαλής.

Ταυτόχρονα, οι είσοδοι και οι έξοδοι της Μαριούπολης είναι κλειστοί, με την πόλη να βρίσκεται υπό στενή πολιορκία.

 

Πηγή: madata.gr