Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η χώρα δε θα ξανακλείσει και ότι ο εμβολιασμός θα δώσει ελευθερία στους πολλούς, γιατί δεν κινδυνεύει, όπως είπε, η Ελλάδα αλλά οι ανεμβολίαστοι. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον κατηγορεί για διχασμό. Σκληρή κριτική άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τέσσερα νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας εκ νέου τους πολίτες να προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους καθώς η χώρα δίνει μάχη με τον χρόνο για να εξασφαλιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

«Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη κατηγόρησε τον ΠΘ ότι επιχειρεί να διχάσει τους πολίτες και να ρίξει τις ευθύνες της πανδημίας στην πλάτη της κοινωνίας.

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη να διχάζει και να ρημάζει την ελληνική κοινωνία. Και το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι: Ως εδώ! Φτάνει πια! Ως εδώ!», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΠΘ ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι αρνηθούν θα βγουν σε αναστολή από 16/8. Την πρώτη Σεπτεμβρίου σειρά παίρνει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των υγειονομικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι μόνιμοι στο στρατό και οι στρατεύσιμοι θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα να εμβολιαστούν ενώ θα τους δοθούν επιπλέον κίνητρα.

Οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και διασκέδαση θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους, βάζοντας τέλος στα σενάρια για μεικτούς χώρους, ενώ οι εξωτερικοί χώροι θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους.

«Σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, δεν χωρούν τιμωρίες για παραδειγματισμό. Είναι νοσηρό φαινόμενο, να διχάζεις σε μια συνθήκη όπου το παν είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας», ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Δριμεία κριτική άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΙΝΑΛ να αναφέρει ότι «Με μεγάλη καθυστέρηση μιλούν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και ενημέρωση των πολιτών. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι το κλειδί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα», ενώ και το ΚΚΕ σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός επιχειρούν ξανά -με όχημα αυτή τη φορά τον “υποχρεωτικό εμβολιασμό”- να μετακυλήσουν στο λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας».

Ακόμα, η Ελληνική Λύση σχολίασε ότι «Όταν δεν μπορείς να πείσεις, επιχειρείς να επιβληθείς με απειλές».

Στόχος της κυβέρνησης ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 70% των ενήλικων πολιτών μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: madata.gr