Δουλειά έπιασε η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση τα μέλη της οποία ορκίστηκαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να έχουμε και τη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σήμερα Παρασκευή, 26 Μαΐου, ορκίστηκε η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι υπουργοί εισερχόμενοι είπαν πως θα κάνουν το καθήκον τους και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως όλα θα πάνε καλά αυτό το διάστημα για να πάμε στην προεκλογική περίοδο λίγο πριν τις εκλογές.

Με πολιτικό όρκο θα ορκιστούν η Καλλιόπη Σπανού και ο Δανιήλ Εσδράς.

Μετά από την ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή, οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής την Δευτέρα 29 Μαΐου και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις νέες κάλπες.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς. Μετά το πέρας της τελετής και της τελετής και τις υπογραφές, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς απευθύνθηκε στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία.

Στη συνέχεια παρέμεινε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου υπήρχε ένα πολύ θετικό κλίμα με χαμόγελα αλλά και αναμνηστικές φωτογραφίες. Στη συνέχεια, στις 12.44 ο κ. Σαρμάς βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο, τον ακολούθησαν και οι υπουργοί προκειμένου να ξεκινήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, θα ολοκληρωθούν και οι τελετές παράδοσης των εναπομείναντων υπουργείων και θα ενημερωθούν οι υπουργοί απ΄ τους προκατόχους τους, παρόλο που ο βίος αυτής της κυβέρνησης θα είναι μικρός.

Αμέσως λοιπόν θα πιάσουν δουλειά με τον κ. Σαρμά να έχει λάβει από χθες τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μέχρι και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι υπουργοί δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς θα είναι υπουργοί για έναν μήνα και δεν χαράσσουν πολιτική. Αυτό που θα κάνει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Επόμενο βήμα, αμέσως μετά την ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

Στην πρώτη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι υπηρεσιακή και προανήγγειλε νέα συνεδρίαση για αύριο, στην οποία θα τεθούν προτεραιότητες και κατευθύνσεις.

«Πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι και αντικειμενικοί και να σταθμίζουμε τις πράξεις μας ώστε να μην θεωρηθεί ότι συνιστούν παρέμβαση υπέρ ή κατά μιας παράταξης στην προεκλογική περίοδο», ανέφερε.

«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε το υπουργεία σας να δώσω ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές πριν το αυριανό υπουργικό συμβούλιο όπου θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική που δεν είναι κανονική αλλά για μερικές εβδομάδες όπως απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και προεδρεύεται από έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστικών. Το ίδιον της δικαστικής εξουσίας είναι η αμεροληψία και η ανεξαρτησία. Για να ορίσει το Σύνταγμα έτσι σημαίνει ότι θέλει μια κυβέρνηση ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο η πράξη να θεωρείται ως μη έχουσα πολιτικό χααρκτήρα, ώστε να μην στοιχειοθετείται ότι αποτελούν παρέμβαση υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής παράταξης στην προεκλογική περίοδο που είναι σε εξέλιξη».

Τα άτομα της υπηρεσιακής κυβέρνησης
-Πρωθυπουργός: Ιωάννης Σαρμάς

Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής

-Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Θεόδωρος Πελαγίδης

-Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υπουργός: Ελένη Λουρή

-Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Βασίλειος Κασκαρέλης

-Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Αλκιβιάδης Στεφανής

-Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Χρήστος Κίττας

-Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργός: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου

-Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Αναστασία Κοτανίδου

-Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Παντελής Κάπρος

-Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Χαράλαμπος Λαλούσης

-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Γεώργιος Κουμεντάκης

-Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Φίλιππος Σπυρόπουλος

-Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Γιάννης Γκόλιας

-Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Καλλιόπη Σπανού

-Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Δανιήλ Εσδράς

-Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Σωκράτης Κάτσικας

-Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Θεόδωρος Κλιάρης

-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Γεώργιος Τσακίρης

-Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Ιωάννα Δρέττα

-Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Υπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

-Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: 

Ηλίας Σιακαντάρης

Πηγή: madata.gr