Μεγάλη είναι η ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς από την τεράστια έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα σε όλη τη χώρα. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων με πολύ βαριές επιπτώσεις σε όσους δεν εμβολιαστούν, ενώ μίλησε και για αμιγώς εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους της εστίασης.

Κικίλιας: Όποιος υγειονομικός δεν εμβολιαστεί θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός: «Έως τις 16 Αυγούστου το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ακόμα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία -υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό- και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Υποχρεωτικός θα είναι επίσης ο εμβολιασμός σε όσους διαμένουν στις μονάδες φροντίδας.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων 50.000 ευρώ πρόστιμο στη δομή και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 200.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

«Βόμβα» Αρκουμανέα: Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα σήμερα
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έριξε «βόμβα» πριν από λίγο και έκανε λόγο για 3.000 κρούσματα σήμερα.

Αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων, κοντά στα νούμερα που βλέπαμε τον χειμώνα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τρίτη ο ΕΟΔΥ, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό οφείλονται «στην έντονη διασπορά που παρατηρούμε τις τελευταίες βδομάδες, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».

Ο ίδιος, ωστόσο, ζήτησε να κοιτάζουμε και άλλους δείκτες «που δεν τους είχαμε συνηθίσει» και όχι αποκλειστικά τα κρούσματα, τα οποία, φυσικά, προκαλούν ανησυχία.

Ένας από αυτούς, διευκρίνισε είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που από «την αρχή του έτους έχει μειωθεί από τα 46 στα 27». «Όσο πιο νεαρά είναι τα κρούσματα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να πειστούν και οι δύσπιστοι αλλά και όλοι όσοι οφείλουν να εμβολιαστούν άμεσα, όπως οι ηλικιωμένοι.

Ο κ. Αρκουμανέας έστειλε μήνυμα και στους ανεμβολίαστους, προειδοποιώντας τους πως κινδυνεύουν από τον ιό και ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα, καλώντας τους να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.

Μόνο για εμβολιασμένους οι κλειστοί χώροι εστίασης – πολιτισμού
Για την εστίαση, ως τις 31 Αυγούστου στους κλειστούς χώρους εστίασης και στους κινηματογράφους θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Από 16/07 έως 31/08 οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα λειτουργούν μόνο με αμιγώς εμβολιασμένους, και στο 80% του χώρου.

Για τους εξωτερικούς χώρους, θα μπορεί να υπάρχει επιλογή, ανάμεσα σε χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους και μεικτούς.

Πηγή: madata.gr