Τρίτη φορά «όχι» είπαν οι ΗΠΑ στον Στέλιο Κούλογλου στην αίτηση για χορήγηση βίζας, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά. Πόσω μάλλον όταν δεν δόθηκαν από τις αμερικανικές αρχές εξηγήσεις για την απόφαση αυτή, δεδομένης και της ιδιότητας του ευρωβουλευτή που κατέχει ο δημοσιογράφος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία ζητά την παρέμβαση των ελληνικών αρχών προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι αμερικανικές αρχές οφείλουν να ανακαλέσουν την ακατανόητη και απαράδεκτη απόφαση για άρνηση χορήγησης βίζας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιο Κούλογλου, η οποία μάλιστα του κοινοποιήθηκε χωρίς συγκεκριμένες εξηγήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει: Η άρνηση χορήγησης βίζας σε εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική υπόθεση, αλλά έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό χαρακτήρα προσβολής των ευρωπαϊκών θεσμών, γεγονός για το οποίο έχει τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Για την υπόθεση οφείλουν να επιληφθούν και οι ελληνικές αρχές με άμεσες ενέργειες προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Ποιο είναι το παρασκήνιο;
Πριν μερικές μέρες ο Στέλιος Κούλογλου έγραψε σχετικά για την απόφαση των ΗΠΑ ν’ αρνηθούν την αίτηση για χορήγηση βίζας: «Το 2004 την άνοιξη, έμαθα ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρόταν για τις εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ μου που παρουσιάζονταν στην δημόσια τηλεόραση. Για την ακρίβεια ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει σε κυβερνητικό παράγοντα της ΝΔ, μεταφέροντας μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας: πως θέλετε να βοηθήσουμε στο σχέδιο Ανάν (ήταν ακριβώς εκείνη η περίοδος-ΣΣ) αν η ΕΡΤ προβάλλει τέτοιο stuff;»( να διευκρινίσω εδώ ότι με τον εκλιπόντα είχα καλές σχέσεις, απλώς μετάφερε την πληροφορία).

Δεν τους είχε αρέσει καθόλου ένα ντοκιμαντέρ ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ, που είχε τίτλο 24+1 ψέματα για να πουλήσετε ένα πόλεμο. Φυσικά συνέχισα να κάνω κανονικά τη δουλειά μου, παρουσιάζοντας ένα ακόμη ενοχλητικό ντοκιμαντέρ: οι «Whistleblowers» στηρίζονταν σε μαρτυρίες και ντοκουμέντα για την πανωλεθρία της CIA να εμποδίσει την 11η του Σεπτέμβρη και τα ψέμματα που οδήγησαν στην εισβολή στο Ιράκ.

Αποδείχθηκε άλλωστε ότι η εισβολή στο Ιράκ είναι μεγαλύτερο φιάσκο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά το Βιετνάμ. Και πιο σημαντικό από τα λάθη ή τα ψέματα των πολιτικών, προκάλεσε το θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και ακόμη περισσότερες ανθρώπινες τραγωδίες. Όσο για το Ισλαμικό Κράτος- Φρανκενστάιν που η αμερικανική βαρβαρότητα γέννησε στο Ιράκ, το πληρώνουμε ακόμη στην Ευρώπη: στο Παρίσι γίνεται αυτές τις μέρες η δίκη για τις δολοφονικές επιθέσεις των ισλαμιστών το 2015.

Αντιδράσεις προκάλεσε μια ακόμη ταινία μου, η «Απολογία ενός οικονομικού δολοφόνου», που απέσπασε 2 διεθνή βραβεία και προβλήθηκε σε κινηματογράφους στην Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. Σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημόσιας τηλεόρασης το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά, συζητήθηκαν «τα προβλήματα τα οποία είχε δημιουργήσει η εκπομπή στον (πρωθυπουργό) κ. Σημίτη όταν διαπραγματευόταν σοβαρά θέματα στις ΗΠΑ». Ένα μήνα αργότερα με απέλυσαν από την δημόσια τηλεόραση (επανήλθα το 2010, όταν ζήτησα και τη βίζα).

Πρόσφατα είχα την τρίτη άρνηση, παρότι και πάλι μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ο ΟΗΕ θεωρείται ένα είδος διεθνούς εδάφους, έχουν πάει εκεί εχθροί των ΗΠΑ, δικτάτορες αλλά και ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε. Απ’ ότι φαίνεται με θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως σκότωσα τον Τζων Κένεντι και παρακαλώ την αμερικανική κυβέρνηση να το διευκρινίσει το συντομότερο».

Πηγή: madata.gr