Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας πιστεύει ότι οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τη Γη το 2029. 

Το 2002, η NASA έστειλε μετάδοση ραδιοκυμάτων στον ανιχνευτή Pioneer 12 σε ένα πρωτόκολλο ρουτίνας για την αποστολή δεδομένων και τη διασφάλιση της επικοινωνίας. Αυτό το σήμα έφτασε επίσης σε ένα αστέρι περίπου 27 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, καθώς η μετάδοση εξαπλώνεται όταν έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο.

Οι ερευνητές του UC ελπίζουν ότι αυτό το σήμα αναχαιτίστηκε από εξωγήινους… που επέστρεψαν την κλήση στη Γη.

Ο Howard Isaacson, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, σχολίασε: «Αυτή είναι μια διάσημη ιδέα του Carl Sagan, ο οποίος τη χρησιμοποίησε ως θέμα πλοκής στην ταινία Contact».

Η ταινία Contact του 1997, βασισμένη στην ιστορία του Carl Sagan, αφηγείται την ιστορία ενός επιστήμονα του SETI που βρίσκει στοιχεία για εξωγήινους σε έναν μακρινό πλανήτη 26 έτη φωτός από τη Γη και επιλέγει να κάνει την πρώτη επαφή στέλνοντας σήματα ραδιοκυμάτων.

Η μελέτη χρησιμοποίησε σήματα που στάλθηκαν από τη Γη στο Voyager 1, Voyager 2, Pioneer 10, Pioneer 11 και New Horizons, χαρτογραφώντας πού μπορεί να εξαπλώθηκαν τα σήματα όταν σταλούν στο σύμπαν.

Αυτά τα διαστημόπλοια έχουν επικοινωνήσει με τις κεραίες ραδιοφώνου του Deep Station Network (DSN) προκειμένου να κατεβάσουν επιστημονικά δεδομένα και δεδομένα τηλεμετρίας, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των Δημοσιεύσεων της Astronomical Society .

Οι εξωτερικές μεταδόσεις από το DSN ταξιδεύουν στο διαστημόπλοιο και πέρα ​​από το διαστρικό διάστημα.

Οι μεταδόσεις και το χρονοδιάγραμμα απάντησης – Κάθε σκάφος στέλνει σήμα σε διαφορετική τροχιά
Το Deep Station Network είναι η διεθνής σειρά από γιγάντιες κεραίες ραδιοφώνου της NASA που υποστηρίζουν διαπλανητικές αποστολές διαστημικών σκαφών, καθώς και μερικές που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μεταδόσεις στο Voyager 2, στο Pioneer 10 και στο Pioneer 11 έχουν ήδη συναντήσει τουλάχιστον ένα αστέρι.

Οι μεταδόσεις του Pioneer 10 αντιμετώπισαν ένα λευκό νάνο αστέρι το 2002.
Οι μεταδόσεις του Pioneer 10 θα συναντήσουν 222 αστέρια μέχρι το 2313.

«Το νωρίτερο που μπορούμε να περιμένουμε μια επιστρεφόμενη μετάδοση – απάντηση είναι το 2029», μοιράστηκε η ομάδα στην έκθεση.

«Μπορούμε να περιμένουμε να λάβουμε μια επιστρεφόμενη μετάδοση από πιθανή ευφυή εξωγήινη ζωή που συναντούν οι εκπομπές του Voyager 1 το 2109», αναφέρει η μελέτη.

Οι εκπομπές του Voyager 2 έχουν συναντήσει δύο αντικείμενα – τα οποία έφτασαν το 2007. Μέχρι το 2336, θα έχουν φτάσει και τα 272 κοντινά αστέρια και οι ειδικοί αναμένουν ότι οι εξωγήινοι θα επιστρέψουν στην κλήση τους μέχρι το 2033.

Τα σήματα που τέθηκαν στο Pioneer έφτασαν σε ένα νάνο – αστέρι το 2018, αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι και τα 386 αστέρια θα λάβουν σήμα μέχρι το 2317. Και ψάχνουν για μια επιστραφείσα μετάδοση το 2058.

Οι εκπομπές «New Horizons» δεν έχουν ακόμα συναντήσει ένα αστέρι, αλλά θα έρθουν σε επαφή με ένα το 2119 και θα συναντήσουν 139 αστέρια μέχρι το 2338. «Το νωρίτερο που μπορούμε να περιμένουμε να λάβουμε μια επιστρεφόμενη μετάδοση είναι το 2232», αναφέρει η μελέτη. Οι μεταδόσεις στους New Horizons δεν θα συναντήσουν ένα αστέρι παρά μόνο 75 χρόνια μετά τη μετάδοση οποιουδήποτε άλλου διαστημικού σκάφους.

Πηγή: madata.gr