Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, με την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου να ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Σέρμπος, και ο δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης.

Πώς βιώνουν οι κάτοικοι στη Χάλκη την προκλητικότητα Ερντογάν
«Επειδή έχουμε μπει σε μια περίοδο τουριστική και έχουν ξεκινήσει οι επισκέπτες να έρχονται, δεν παρακολουθούν όλοι οι κάτοικοι εδώ την επικαιρότητα, γιατί αυτό φέρνει ανησυχία. Ακολουθούμε το ρυθμό της ζωής. Οι τουρίστες δε μας ρωτούν καθόλου, τα μικρά νησιά περιμένουν την καλοκαιρινή σεζόν», σημείωσε ο κ. Φραγκάκης.

«Εμείς με τους Τούρκους έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Επειδή είμαστε στα παράλια έρχονται με ιστιοφόρο και κάνουν διακοπές και φέρνουν και πελάτες στο νησί. Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, τον ίδιο ήλιο, τον ίδιο αέρα, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονες», πρόσθεσε.

Τακτική αναδίπλωση της Τουρκίας
«Έχουμε μια τακτική αναδίπλωση της Τουρκίας ενόψει των δίδυμων συνόδων. Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Περιμένουμε να δούμε να θα έχουμε μια τρίτη επιστολή, η Τουρκία θα επιμείνει στη διεθνοποίηση του ζητήματος εκφράζοντας το δικό της νομικό αφήγημα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σέρμπος.

«Όσο ο Ερντογάν πιέζεται στο δρόμο προς τις εκλογές, μπορεί και να εργαλειοποιήσει το ζήτημα με την Ελλάδα»

«49% των αποφοίτων των πανεπιστημίων της Τουρκίας θεωρούν ότι η συνθήκη της Λωζάνης λήγει το 2023. Όσο ο Ερντογάν πιέζεται στο δρόμο προς τις εκλογές, και αισθάνεται ότι απειλείται, μπορεί και να εργαλειοποιήσει το ζήτημα με την Ελλάδα», εξήγησε ο ίδιος.

«Στο τραπέζι» το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου
«Νομίζω ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δε θα έχουμε απόφαση. Δίνεται, όμως, και μια ευκαιρία και στην ελληνική διπλωματία να δείξει ότι όλο αυτό το συναλλακτικό, έχει φτάσει λίγο στα όριά του. Νομίζω ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου παραμένει στο τραπέζι», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σέρμπος.

«Είδα στις δηλώσεις του Ερντογάν ότι η Χάλκη εξαιρείται από τις διεκδικήσεις, να τον προσκαλέσουμε στο νησί να έρθει ηρεμίσει και να σχεδιάσει τις εκλογές του. Το κλίμα εδώ είναι ήρεμο και γαλήνιο. Όλη αυτή η κατάσταση με την Τουρκία δεν έχει επηρεάσει τα μικρά νησιά», είπε από την πλευρά του ο κ. Φραγκάκης.

Πηγή: madata.gr