Με το νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και πρωτοστατεί στην ενεργειακή αυτονομία όλων των Βαλκανίων.

«Θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. / Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα κατεπείγουσα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελετή έναρξής ήταν οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας» είπε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ.

Αυτός ο πλωτός σταθμός θα αγκυροβολήσει 17,6 χλμ νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών LNG που θα προστεθούν στα 225.000 κυβικά στη Ρεβυθούσα.

Θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δις κυβικά καυσίμου και θα λειτουργήσει στα τέλη του 2023. Ο αγωγός σύνδεσης του θα έχει μήκος 28 χλμ, το κόστος του υπολογίζεται στα 363,7 εκ ευρώ ενώ θα φτιαχτεί και δεύτερος πλωτός σταθμός έξω από την Αλεξανδρούπολη όπως και ανοικτά της Κορίνθου.

Συνολικά θα μπορούμε στην Ελλάδα να αεριοποιούμε 58,5 εκ κυβικά την ημέρα.

Πλωτός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης
• 17,6 χλμ, Νοτιοδυτικά του Λιμένα
• 153.500 κυβ. μέτρα LNG
• 225.000 κυβ. μέτρα LNG στη Ρεβυθούσα
• 5,5 δις κυβ. μέτρα καυσίμου/ έτος
• Σε λειτουργία τέλη του 2023
• Σύνδεση με αγωγό μήκους 28 χλμ
• Κόστος 363,7 εκ ευρώ
• Δεύτερος πλωτός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη
• Πλωτός σταθμός ανοικτά της Κορίνθου
• Συνολικά 58,5 κυβ. μέτρα φυσικού αερίου/ ήμερα

«Με άλλα λόγια αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνο την εθνική αγορά αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόντρα για τις τιμές του ρεύματος
Ο Αλέξης Τσίπρας και από την Ηλεία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος

Το Κίνημα Αλλαγής χαιρέτησε το έργο στην Αλεξανδρούπολη με την επισήμανση ότι το σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ εννέα χρόνια πριν….

«Ως πρώτο άμεσο μέτρο που έχουμε ήδη προτείνει από τον Ιανουάριο είναι η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος η οποία θα ακύρωνε ουσιαστικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση του νέου εθνικού σχεδίου στήριξης για να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί του ρεύματος ίσως να είναι και θέμα των αμέσως επομένων ημερών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για φτηνότερο ρεύμα
Το σχέδιο για φθηνότερο ρεύμα προβλέπεται να φτάσει σε 7.500.000 παροχές κύριας κατοικίας, ενώ αναμένεται να μπει πλαφόν στη χονδρική πώληση του ρεύματος και να υπάρχει επιδότηση του επιπλέον κόστους των εταιρειών.

Ο στόχος είναι η ανώτατη τιμή του ρεύματος να φτάσει 0,16 €/mwh, με το κόστος να υπολογίζεται στα 2 – 4 δισ. €

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται και η αναδρομική επιδότηση των ελληνικών οικογενειών, δηλαδή η επιδότηση των υψηλών λογαριασμών ρεύματος που αφορούν την κύρια κατοικία.

Mega.com

Πηγή: madata.gr