Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε τα όσα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Σύσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στο Μπακού.

«Είδα αρκετούς ηγέτες σε διμερείς συναντήσεις στις Βρυξέλλες. Μιλήσαμε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο: ‘να συνεχίσουμε όπως το κάνουμε σήμερα. Να μην φέρνουμε τρίτους στις κουβέντες μας, οργανισμούς ή άλλα κράτη από εδώ και στο εξής. Ό,τι κάνουμε στο μέλλον, να το κάνουμε εμείς οι δυο. Ας αφήσουμε τους ειδικούς εκπροσώπους μας να συναντιώνται και στη συνέχεια, να μας ενημερώνουν. Και μετά από αυτό, να τα λέμε μεταξύ μας. Ας ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα’» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Θεωρώ πως αυτό ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που συμφωνήσαμε. Ελπίζω πως στο εξής, δεν θα έχουμε ενδιάμεσους στις συνομιλίες μας με την Ελλάδα, παρά μόνο τους ειδικούς μας εκπροσώπους. Νομίζω πως η συνάντηση με τον Μητσοτάκη πήγε καλά και όλα θα είναι εντάξει μετά από αυτή».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που έκανε στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν το έφεραν στην ατζέντα, αλλά το κάναμε εμείς. Συζητήσαμε για τη Frontex και ακούσαμε τους Ευρωπαίους να έχουν παράπονα γι’ αυτή».

Επιπλέον, επανέφερε το ζήτημα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Δεν είναι δυνατό για την Ένωση να πετύχει τους στόχους της και να αποτελέσει μεγάλη δύναμη, χωρίς την Τουρκία να αποτελεί πλήρες μέλος της. Παρά τις αδικίες που έχουμε βιώσει, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη ένταξή μας και ελπίζουμε, μετά από μισό αιώνα να τα καταφέρουμε. Ελπίζουμε η ΕΕ να απαλλαχθεί από τη στρατηγική τύφλωση το συντομότερο δυνατό και να προχωρήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία».

«Είπα (στον Μπάιντεν) πως δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα κάνει ένα διαφορετικό βήμα για τα ζητήματα των F-35 και των S-400, επειδή κάναμε αυτό που έπρεπε για τα F-35 και δώσαμε τα απαραίτητα χρήματα», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Anadolu. Η Ουάσινγκτον άφησε την Άγκυρα εκτός του προγράμματος για τα F-35 μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θα συνεχίσουμε για όλα τα δικαιώματά μας», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Το επόμενο διάστημα οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και οι επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας θα προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία συναντώντας τους ομολόγους τους», συμπλήρωσε.

etypos

Πηγή: madata.gr