Η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε επίσημα τις ημερομηνίες και το format για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2020-21 και με δεδομένο ότι οι αγώνες θα είναι μονοί, τα δεδομένα αλλάζουν σε ότι αφορά την είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές ομάδες που θα αγωνιστούν του χρόνου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα παίζουν σε μία ζαριά κάθε φορά το ευρωπαϊκό τους μέλλον, ενώ αν σταθούν άτυχες στις κληρώσεις έδρας μπορούν να αγωνίζονται μόνο εκτός έδρας σε όλη την φάση των προκριματικών!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δώσουμε μία πιο αναλυτικά κατάσταση των πραγμάτων. Ο Ολυμπιακός θα δώσει τον επαναληπτικό με την Γουλβς για την φάση των 16 του Europa League στις 5 ή 6 Αυγούστου (είτε στο Μολινό είτε στην Γερμανία). Αν προκριθεί, τότε θα συμμετάσχει στο Final-8 της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 21 Αυγούστου στην Γερμανία.

Αν οι ερυθρόλευκοι κατακτήσουν το φετινό πρωτάθλημα (κάτι που φαντάζει σχεδόν βέβαιο), τότε θα ξεκινήσουν του χρόνου από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και θα δώσουν έναν μονό αγώνα που θα διεξαχθεί στις 15 ή στις 16 Σεπτεμβρίου. Αν προκριθούν, τότε θα παίξουν διπλούς αγώνες στα πλέι-οφ του Champions League (22/23 Σεπτεμβρίου τα πρώτα παιχνίδια και 29/30 Σεπτεμβρίου οι επαναληπτικοί), έχοντας εξασφαλίσει στο χειρότερο σενάριο τους ομίλους του Europa League. Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, τότε θα δώσει μονό αγώνα στα πλέι-οφ του Europa League για την είσοδο στους ομίλους την 1η Οκτωβρίου!

Για τον δευτεραθλητή τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ζόρικα, καθώς θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό του Champions League, τουτέστιν θα δώσει ένα μονό παιχνίδι στις 25 ή στις 26 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι θα ριχτεί στην μάχη νωρίτερα από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Σε περίπτωση πρόκρισης ακολουθεί νέο μονό παιχνίδι για τον 3ο προκριματικό (15-16 Σεπτεμβρίου) και σε περίπτωση νέας πρόκρισης διπλοί πλέι-οφ αγώνες (πρώτα παιχνίδια 22/23 Σεπτεμβρίου και επαναληπτικοί 29/30 του ίδιου μήνα).

Σε ότι αφορά το Europa League, η πορεία των ελληνικών ομάδων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό του Europa League (μονός αγώνας) που θα διεξαχθεί στις 24 Σεπτεμβρίου και αν προκριθεί θα πάει στα πλέι-οφ του Europa League, σε μονό παιχνίδι που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που η ομάδα που κατακτήσει το Κύπελλο έχει προκριθεί και στο Champions League, τότε το λεγόμενο «καλό» εισιτήριο θα το πάρει η ομάδα που θα κατακτήσει την 3η θέση στο πρωτάθλημα.

Σε ότι αφορά τα άλλα δύο εισιτήρια, οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία από τον 2ο προκριματικό γύρο και τους μονούς αγώνες που έχουν οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΟΥΕΦΑ για το Champions και το Europa League της σεζόν 2020-21.

UEFA Champions League 2020-21

Play off α’ γύρου: 8 και 11 Αυγούστου
1ος προκριματικός γύρος: 18/19 Αυγούστου
2ος προκριματικός γύρος: 25/26 Αυγούστου
3ος προκριματικός γύρος: 15/16 Σεπτεμβρίου
Play off: 22/23 και 29/30 Σεπτεμβρίου

Φάσεις Ομίλων: 20/21 και 27/28 Οκτωβρίου, 3/4 Νοεμβρίου και 24/25 Νοεμβρίου, 1/2 Δεκεμβρίου και 8/9 Δεκεμβρίου

UEFA Europa League 2020-21

Προκριματικά 1ου γύρου: 20 Αυγούστου
1ος Προκριματικός γύρος: 27 Αυγούστου
2ος Προκριματικός γύρος: 17 Σεπτεμβρίου
3ος Προκριματικός γύρος: 24 Σεπτεμβρίου
Play off: 1 Οκτωβρίου

Πηγή: sdna.gr

Πηγή: thestival.gr