Στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με την Εκτελεστική Διευθύντρια και στελέχη του EASO, ενόψει της στέγασης γραφείου του EASO στο κτίριο Κεράνη, συζητήθηκε η κατάσταση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κ. Μηταράκης επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία:

Πρώτον στην έμφαση στις επιστροφές καθότι, σύμφωνα με στοιχεία του EASO, το 40-60% όσων φτάνουν στην ΕΕ δεν δικαιούνται άσυλο. Επίσης, στο πεδίο των επιστροφών τονίστηκε ότι δεν αρκεί μόνο η κοινή πολιτική των χωρών της Ε.Ε. Στο ζήτημα αυτό, αλλά και η κοινή εφαρμογή των κανονισμών καθότι τα κράτη μέλη δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν τις απαιτούμενες επιστροφές μονομερώς.

Δεύτερο σημείο ήταν η ανάγκη κοινών κανονισμών ασύλου για να αποφευχθούν τα φαινόμενα επιλεκτικής κατάθεσης ασύλου σε συγκεκριμένες χώρες (asylum shopping).

Τρίτο σημείο ήταν η χρήση των νέων τεχνολογιών για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου. Ως προς αυτό, αναφέρθηκε το παράδειγμα του συστήματος Αλκυόνη ΙΙ, το οποίο ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλη τη διαδικασία ασύλου.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του EASO κ. Gregori συνεχάρη τον κύριο Μηταράκη για τους επιτυχείς χειρισμούς από ελληνικής πλευράς των προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας Covid19, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μηδενική διασπορά του ιού στις δομές των νησιών.

Επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες για την αύξηση των επιστροφών καθώς και την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Πηγή: thestival.gr