Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας και οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός εξωτερικός Νίκος Δένδιας με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σγιάρτο.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «οι μετανάστες εξωθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση από την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα προστάτευσε την κυριαρχία και τις αρχές της Ευρώπης». Συνεχίζοντας υποστηρίζει πως «η απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τότε τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να πετύχει ανταλλάγματα από την Ευρώπη δεν πέτυχε. Μία τέτοια τακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε από την Ελλάδα, ούτε βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα ήθελα να πω ότι η Ουγγαρία ήταν από τους πρώτους εταίρους που μας απέστειλαν ενισχύσεις και βοήθεια κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών, γεγονός το οποίο εκτιμούμε ιδιαιτέρως και ευχαρίστησα τον Ούγγρο Υπουργό για αυτό και σήμερα».

Συνεχίζοντας ο Έλληνας ΥΠΕΞ και αναφερόμενος στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει πως «τα όριά μας έχουν καταστεί απολύτως σαφή σε όλους. Οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματά μας θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο» και συνεχίζει επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα είναι «είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου». Φροντίζει όμως να ξεκαθαρίσει τους όρους αυτού του διαλόγου, ο οποίος πρέπει να «γίνει επί τη βάση κανόνων, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, των κανόνων της καλής γειτονίας. Δεν θα γίνεται κάτω από απειλές. Δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς. Δεν θα διεξάγεται με καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας. Υπ’ αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να νοηθεί».

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δήλωσε πως «δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία. Τα ανύπαρκτα και τα παράνομα παραμένουν εσαεί παράνομα και ανύπαρκτα. Αυτήν την πρακτική της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων τη γνωρίζουμε καλά και δεν την αποδεχόμαστε. Και παρακαλούμε, το γεγονός ότι δεν την αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε να καταστεί σαφές σε όσους θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική».

Πηγή: thestival.gr