Συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι δυο τους μετά την συνάντησή τους έκαναν λόγο για κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας και διαρκή συντονισμό σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνιστούν επιλογή «ταραξία» που προδίδει το αδιέξοδο των επιλογών της και πρόσθεσε ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της για διάλογο δεν πείθουν κανέναν.

«Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, επισήμανε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου «στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς και συμβάλλουν στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Μάλιστα, στις επόμενες ημέρες οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν μαζί στο άτυπο συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει την θεσμική υποχρέωση να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετωπιση της», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί και στο ανώτατο επίπεδο: Στη Σύνοδο της ΜΕD7 στην Κορσική και ακολούθως στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απολύτως καταδικαστέες, όπως τις χαρακτήρισε, παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της. Είναι προφανές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά. Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

Τέλος, τόνισε ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πείθουν κανένα. Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου».

Φωτό: Intime

Πηγή: thestival.gr