Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσφύγει νομικά κατά της FIFA για την απαγόρευση των περιβραχιόνιων με το ουράνιο τόξο και το σύμβολο «OneLove» στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στον απόηχο της απόφασης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ να αποσύρει την εμπορική στήριξη της ομάδας με αφορμή την απόφαση για τα περιβραχιόνια.

 Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνήθηκε να επιτρέψει στους παίκτες της εθνικής ομάδας να φορέσουν τα περιβραχιόνια που προωθούν τις αρχές της αποδοχής της διαφορετικότητας στα γήπεδα του Κατάρ, μετά την προειδοποίηση της FIFA ότι θα έπαιρναν κίτρινη κάρτα οι αρχηγοί των ομάδων που θα εμφανίζονταν στα γήπεδα με το συγκεκριμένο περιβραχιόνιο. Ωστόσο η αντίδραση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ REWE, που είναι χορηγός της γερμανικής ομάδας, ήταν άμεση και ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την διαφημιστική καμπάνια της διαμαρτυρόμενη για την συγκεκριμένη απόφαση.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Στέφαν Σάιμον, επιβεβαίωσε, μιλώντας στη Bild, ότι η ομοσπονδία θα αμφισβητήσει νομικά την απόφαση στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο, CAS, στη Λωζάννη.

 «Η FIFA μας απαγόρευσε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύμβολο για τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση συνδέεται ε μαζικές ποινές σε αγωνιστικό επίπεδο χωρίς να διευκρινίζει επακριβώς τι εννοεί. Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επιθυμεί να διευκρινίσει κατά πόσο η διαδικασία της FIFA είναι νόμιμη», δήλωσε ο Στέφαν Σάιμον. Εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα να έχει ακυρωθεί η απαγόρευση μέχρι τον δεύτερο αγώνα της Γερμανίας, εναντίον της Ισπανίας, την Κυριακή, ώστε ο αρχηγός της ομάδας, Μανουέλ Νόιερ, να έχει το δικαίωμα να φορέσει το περιβραχιόνιο με το σύμβολο OneLove, χωρίς τον φόβο να δεχτεί ποινή.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ REWE πριν από την δήλωση του Στέφαν Σάιμον είχε προηγουμένως ανακοινώσει την πρόθεση να αποστασιοποιηθεί από την θέση της FIFA και του προέδρου της, Τζιάνι Ινφαντίνο, στο επίμαχο θέμα. Η REWE επιπλέον κατηγόρησε τη Δύση για «υποκρισία» στις αναφορές της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.

 
Ο Λίνοελ Σούκε, διευθυντής της αλυσίδας REWE, που έχει ετήσιο τζίρο 76,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ότι η εταιρία δεν δέχεται την στάση της FIFA. «Υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και το ποδόσφαιρο ενέχει τη διαφορετικότητα. Η σκανδαλώδης συμπεριφορά της FIFA είναι για μένα – ως CEO μια εταιρίας με διαφορετικότητα, αλλά και ως φιλάθλου – απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε.

Μετά την προειδοποίηση της FIFA ότι θα επιβάλλονται ποινές στους αρχηγούς των ομάδων που θα εμφανιστούν με τα επίμαχα περιβραχιόνια στα γήπεδα του Κατάρ, οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, της Ουαλίας και της Δανίας, απαγόρευσαν στους παίκτες να φορέσουν τέτοια περιβραχιόνια.

Στη Γερμανία μετά την άμεση αντίδραση της REWE και άλλοι χορηγοί της εθνικής ομάδας δέχονται πιέσεις να αντιδράσουν. Μεταξύ αυτών ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Deutsche Telekom, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η Adidas, η αεροπορική εταιρία Lufthansa και ο τραπεζικός όμιλος Commerzbank.

 
Ενδεικτικό του κλίματος στη Γερμανία είναι το γεγονός ότι ορισμένα καταστήματα αρνούνται να δείξουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 
Δημοσκόπηση έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς υποστηρίζουν το μποϊκοτάρισμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η πλειοψηφία δηλώνει πως δεν θα παρακολουθήσει τους αγώνες στην τηλεόραση. Οι Γερμανοί εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στην απόφαση της δημόσιας τηλεόρασης να πληρώσει 200 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων.

Πηγή: madata.gr