Μητσοτάκης: «Δεν χρειάζεται επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με ένταση και χωρίς μάσκες είναι υπερμεταδότης για τον κορονοϊό». Τσίπρας: «Να φοβάστε την οργή των νοικοκυραίων».
 
Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η Ώρα του πρωθυπουργού στην Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον κατηγορεί ότι υποκινεί εν μέσω πανδημίας τις διαδηλώσεις προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν ξεκινήσει εξέφρασε την συμπαράστασή του σε όλους τους πολίτες που υπέστησαν όπως είπε κακοποιητικές συμπεριφορές από αστυνομικούς αλλά και στον αστυνομικό ο οποίος έπεσε θύμα επίθεσης από χούλιγκαν. «Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή και δεν είναι ανεκτά και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών»

Παίρνοντας τον λόγο και απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αναρωτιέμαι αν οι πολίτες που παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση επιθυμούν ακόμα μια αντιπαράθεση υψηλοτάτων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση. Για να δουν ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος ποντάρει στην ένταση».

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων αλλά χρησιμοποιήσατε 17 φορές την λέξη κατηγορώ», είπε ο πρωθυπουργός. Σας επιστρέφω το «κατηγορώ» γιατί εσείς επενδύετε στην υποκρισία και τον διχασμό», είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από την περασμένη Δευτέρα που δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της Τετάρτης. «Όλοι ανατριχιάσαμε με την επίθεση εναντίον του αστυνομικού που έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο. Οι πολίτες δεν επιζητούν μια ακόμα αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επιχειρείται να ανάψει μια φωτιά για να κάψει την ασφάλεια των πολιτών. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα καθώς όπως είπε οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί και κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί. 

«Αν είμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε θρηνήσει μια μικρή κωμόπολη», είπε ακόμα. Λέτε ανερυθρίαστα ψέμματα και ξέρετε ότι είναι ψέμματα αλλά το λέτε, πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα όσα πετύχαμε είχαν τίμημα. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες. «Είπατε για χάντρες στην μεσαία τάξη. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χάντρα στην μεσαία τάξη; Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της επιστροφής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι χάντρες; Δεν μπορώ να καταλάβω αν πιστεύετε αυτά που λέτε», τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη αλλά «έχουμε μπροστά μας κάποιες εβδομάδες για να χτίσουμε ένα τείχος εμβολιασμού. Είπε ακόμα ότι ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς μας έχει κουράσει. Καταλαβαίνω την αγωνία του επαγγελματία, του νέου, του πρωτοετή φοιτητή, του 17χρονου και της 17χρονης, που αναρωτιούνται τι θα γίνει και δεν ήθελαν να περάσουν έτσι την τελευταία χρονιά στο σχολείο. Την δυσκολία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Όλοι έχουμε έναν λόγο να παραπονιόμαστε. Η αγανάκτηση δεν πρέπει να είναι τυφλή. Εσείς μπορεί να με βλέπετε για εχθρό αλλά εγώ δεν σας βλέπω έτσι. Ο εχθρός είναι άλλος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην φράση Τσίπρα ότι δέχεται το ρίσκο στις συγκεντρώσεις. Είπε ότι στην κορύφωση της πανδημίας διοργανώνει πορείες και συγκεντρώσεις. Δεν χρειάζεται επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με ένταση και χωρίς μάσκες είναι υπερμεταδότης για τον κορονοϊό. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Αν συμφωνείτε τότε πρέπει να πείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας, είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και ότι συνειδητά αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και να ασκήσετε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη στάση αυτό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιχειρείτε συνειδητά να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας και να δημιουργήσετε νεοαγανακτισμένους. Χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ κράτος αυταρχισμού και επιστροφή στην δεκαετία του ’50».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνωρίζει ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά εν μέσω κορονοϊού συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο και συμβάλλοντας στην διασπορά του. 

Καταδικάζω την συμπεριφορά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής λέγοντας ότι ερευνάται και είπε ότι καταδικάζει απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό και χωρίς να εξετάζει τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Μόνο αν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να εμπνέει σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία επειδή επικρατούσε συνωστισμός. Μια αποστολή που εμείς της έχουμε αναθέσει. 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιτροπή Αλεβιζάτου διερωτήθηκε τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα με τα γεγονότα αστυνομικής βίας. 

«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την αστυνομία επί των ημερών σας», είπε ο πρωθυπουργός, «με προληπτικές προσαγωγές για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα».

Είπε ακόμα ότι «ο κ. Αλεβιζάτος ορθά επισημαίνει ότι μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης των περιστατικών υπήρχε μια ομερτά. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσω μια συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από την αστυνομία και επί των δικών μας και επί των δικών σας ημερών».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες και θα γίνονται ψυχογραφικά τεστ. Επίσης θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών. Ο συνήγορος του πολίτη επίσης θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας.  

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι «δυστυχώς αστοχήσαμε και αρχίσατε να κινητοποιείστε στο περιθώριο και με τη νεολαία σας να ζητεί να μετανομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα. Ντροπή!»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριξε την κατάληψη στο ΑΠΘ, μια κατάληψη που στήριζε την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. «Γύρω από το θέμα του Κουφοντίνα κάποιοι θέλησαν να ξαναγράψουν παραποιημένη την ιστορία. Κάποιοι ποντάρουν στο γεγονός ότι οι σημερινοί 20ρηδες δεν γνωρίζουν τον Θάνο Αξαρλιάν που έπεσε νεκρός από τον Κουφοντίνα. Όπως δεν γνωρίζουν τον Παύλο Μπακογιάννη που και σήμερα αν ζούσε θα ψήφιζαν οι νέοι. Την διαδήλωση της Νέας Σμύρνης την συνδιοργανώσατε μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Ξέρατε πολύ καλά τι κάνατε. Προχωρήσατε σε ένα υγειονομικό σαμποτάζ ολόκληρης της χώρας. Το κόμμα σας συνειδητά συμβαδίζει με κουκουλοφόρους». 

Πηγή: madata.gr