Σε όσα έκανε η κυβέρνηση πριν ξεσπάσουν οι φωτιές μίλησε στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ορισμένες από τις προτεραιότητες είχαν ήδη αναδειχθεί και αποτελούσαν μέρος του σχεδιασμού μας. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη και θα δώσουμε πολλά περισσότερα τα υπόλοιπα χρόνια και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πόροι θα μπορέσουν να απορροφηθούν» είπε.

Και συνέχισε:

«Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί. Οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές. Τα Βασιλικά Κτήματα είναι μια έκταση πολύ κοντά στην καρδιά μου. Είχαμε θέση προτεραιότητα να παρέμβουμε, δεν το καταφέραμε και λυπάμαι γι΄αυτό. Δεν ήταν γιατί δεν προσπαθήσαμε. Υλοτόμοι καθάριζαν 2 μήνες πριν την πυρκαγιά γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας και είχαμε πολλά πεσμένα δέντρα. Αν κάτι έχουμε μάθει είναι ότι βεβαίως η διαχείριση του δάσους είναι σημαντική, η πρόληψη είναι σημαντική. Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην προσβολή της φωτιάς από τον αέρα. Θεωρώ μεγάλη τομή ότι η δασική πολιτική συγκεντρώνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο του επιτελικού κράτους.

Για τις κατηγορίες που άσκησε η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση εστίασε στις εκκενώσεις και χάθηκαν σπίτια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις χαρακτήρισε «χυδαία σπέκουλα».

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μία πολιτική έχει στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Μέσα Ενημέρωσης πάνω στο θέμα των εκκενώσεων» είπε και συνέχισε:

«Έχουμε τραυματικές εμπειρίες από άλλες πυρκαγιές. Υπηρεσία όπως το 112 δεν έχουν χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα όπως η Γερμανία. Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Το ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων είναι συνολική κατάκτηση της χώρας, εγώ κάποια στιγμή θα φύγω».

«Αυτό που βλέπουμε και μας μαυρίζει την καρδιά είναι αυτά που κάηκαν, όχι αυτά που σώθηκαν. Σώθηκαν αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα πρώτα στοιχεία της αποτίμησης δείχνουν ότι δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καεί ( 150 Αττική) σε σχέση με το μέγεθος των πυρκαγιών» κατέληξε.

Για τους λόγους που ζήτησε συγγνώμη αλλά και για το εάν και πότε θα αποδοθούν ευθύνες σχετικά με αστοχίες κατά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μίλησε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε, απάντησε ότι “μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα αλλά και αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως Πρωθυπουργός και με θάρρος ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Αυτό το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτό που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζει τότε οφείλεις να κοιτάς μέσα σου και κοιτάς τι δεν πήγε καλά και πώς θα το διορθώσεις. Είναι μία αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά αλλά νομίζω ότι είναι και πολιτική πράξη η συγγνώμη. Σηματοδοτεί όμως και την απόφαση για δράση. Δεν είναι μια παθητική προσέγγιση αλλά μια αφετηρία για να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία”.

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι “κάνουμε με θάρρος την αυτοκριτική μας. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Είναι πολλών ειδών οι ευθύνες: επιχειρησιακές, πολιτικές, ατομικές, συλλογικές, μπορεί να αφορούν και σε δομές και διαδικασίες. Αλλά πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν όμως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό”.

«Είναι σαφές ότι πια πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη στην οποία δεν μπορούμε να φυτεύσουμε πεύκα, αλλά άλλα δέντρα. Αν πρέπει κάποια δέντρα να κόβονται, πρέπει να γίνεται με απλούς τρόπους. Πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό. Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, συντονίζει, θέτει αρμοδιότητες, αξιολογεί. Αυτός είναι ο ρόλος του. Έχει πετύχει πολλά αυτούς τους 25 μήνες. Το θεωρώ απολύτως απαραίτητη δομή για να μπορεί να διοικηθεί μια χώρα, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε όλα αυτά που έχουν γίνει. Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό, ούτε κράτος» κατέληξε.

Πηγή: madata.gr