«Θα έλεγα ότι το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση και αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα πιο τολμηρά και αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον».

Για την αυτοδυναμία ενόψει των εκλογών αλλά και το πόσο «ευρύχωρο» είναι το μπλε χρώμα απάντησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο δυστύχημα στα Τέμπη και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος αν συγκρουστεί με το βαθύ κράτος. «Αν μας εμπιστευθούν οι πολίτες αυτό θα αποτελέσει κεντρική αποστολή μου», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν το ίδιο εκλογικό σύστημα. Να αναφέρω ενδεικτικά δυο ή μια είναι ο βόρειος γείτονάς μας η Βουλγαρία η οποία σε λίγο θα έχει τις πέμπτες εκλογές σε 2 χρόνια γιατί είναι παντελώς αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μια άλλη χώρα η οποία ταράζεται και από μεγάλες διαδηλώσεις είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει η απλή αναλογική και υπάρχει ζήτημα κυβερνησιμότητας. Και τολμώ να πω ότι και σε άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  Η Γερμανία που έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά υπάρχει πρόβλημα οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους».

«Πολύ απλά στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα, το τονίζω αυτό, είναι οι πιο κατάλληλες οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς με ποιο χρώμα ταιριάζει το μπλε ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα της σημαίας μας του ουρανού της θάλασσας αλλά είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Η ΝΔ είναι μια ανοικτή παράταξη που έχει μπορέσει και ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους και ιδέες από άλλους χώρους είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη. Και παρά τις αντιξοότητς και τα λάθη που έχουν γίνει έχει το σχέδιο και την βούληση να πάει την χώρα μπροστά. Θα έχουμε την δυνατότητα να μιλήσουμε για το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος και να κάνουμε τον απολογισμό μας και να θυμίσουμε τι πετύχαμε την 4ετια. Με θάρρος θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και πεδία που υπάρχουν καθυστερήσεις και υπήρξαν υστερήσεις και ελλείψεις. Η υγεία είναι ένα πεδίο που θα στρέψουμε την προσοχή μας και θα μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού. Μακριά από πόλωση και τοξικότητα γιατί δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Σήμερα να επικαλεστούμε και την λογική αλλά και το συναίσθημα των πολιτών. Για μια Ελλάδα που μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη και μπορεί να μην ταιριάζει με το κλίμα των ημερών αλλά θέλω να θυμίσω τους πολίτες ότι παρά τα λάθη μας έχουμε πετύχει πολλά». 

Ερωτηθείς για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όλοι πονέσαμε και όλοι κλάψαμε και κυρίως οι συγγενείς  των θυμάτων που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους και θα επαναλάβω την προσωπική δέσμευση στην μητέρα του Σπύρου Βούλγαρη ένα νέο παιδί που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου όχι για να μην ξανασυμβεί αλλά για να αλλάξω όλα τα κακώς κείμενα που μα πληγώνουν. Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της αναξιοκρατίας της μετριότητας των έργων που δεν τελειώνουν ποτέ της διάχυσης των ευθυνών. Εγώ από την πρώτη στιγμή ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί και είπα ξεκάθαρα ότι το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ούτε εμείς το ολοκληρώσαμε. Θέλω να μετατρέψω την οργή και τον θυμό σε δημιουργικά αισθήματα. Να συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος και το πως λειτουργούν νησίδες του κρατικού μηχανισμού. Μπορούμε να το υλοποιήσουμε έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Εμείς υλοποιήσαμε το gov.gr και απλοποιήθηκαν στην δημόσια διοίκηση οι επαφές του πολίτη με το κράτος. Αναμορφώσαμε τον ΕΦΚΑ και αποδίδονται συντάξεις σε 2 μήνες. Παραλάβαμε μια ΔΕΗ στα όρια χρεοκοπίας και την κάναμε ανταγωνιστική και στηρίζει τους πολίτες και προσφέρει ασπίδα προστασίας στις τιμές του ρεύματος Η δική μας παράταξη τα έβαλε με το βαθύ κράτος και τις συντεχνίες της Ολυμπιακής και του ΟΛΠ όταν κάποιοι κρέμονταν από τα κάγκελα. Εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής ότι μπορούμε Αν μας εμπιστευθούν οι πολίτες αυτό θα αποτελέσει κεντρική αποστολή μου».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού λέγοντας ότι «Προσβλέπω ως ο επόμενος πρωθυπουργός εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός να συνεργάζομαι με τον Φάνη ως ο επόμενος περιφερειάρχης Στερεάς».

Πηγή: madata.gr