Το «παρών» στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» έδωσε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας  πως «τα προβλήματα λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και σημείωσε με νόημα: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».

«Τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα» τόνισε ο πρωθυπουργός  και πρόσθεσε: «Το πλοίο θα αρμενίζει τιμώντας τον Π. Βλαχάκο που θυσιάστηκε»

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα» και ότι «η ιστορία διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται».

«Κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη αποτροπής. Ασπίδα προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και της διεθνούς νομιμότητας και γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των λαών της γειτονιάς μας. Αυτό το αναγνωρίζει τόσο η Ευρώπη όσο και σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Είναι πολλά τα μηνύματα που στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του ελληνικού μας ναυτικού» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

  «Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός, το γεγονός ότι χτίστηκε από ελληνικά χέρια δικαιώνει την επιλογή μας να αναστηθούν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας μαζί με αυτά του Σκαραμαγκά.  Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες ήθελα να περάσει το έργο της παράδοσης της πυραυλακάτου. Έτσι θωρακίζουμε την οικονομική ανάπτυξη μαζί με την άμυνα της χώρας. Πάνω απ’ όλα το ίδιο το όνομα της πυραυλακάτου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην παράδοση της οι ήρωες να γεννούν νέους ήρωες. Σε λίγο το ταχύ πυροβολικό θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχακο  που θυσιάστηκε δίπλα στον υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον αρχικελευστή Γιαλοψό» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο. Σύντομα αναμένονται κι άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του πολεμικού μας ναυτικού. Το ναυτικό μας έτσι γίνεται πιο ισχυρό, όπως εξάλλου και η αεροπορία μας με τα 24 νέα μαχητικά Ραφάλ, το νέο διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και δίπλα ο στρατός ξηράς με μέθοδο και με σχέδιο. Ποτέ δεν έκρυψα ότι ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η καρδιά του όμως είναι οι άνθρωποι τους αυτοί που τιμούν τη στολή αλλά και το εθνόσημο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες διευθετήθηκε η εξέλιξη των εθελοντών μακράς διαρκείας αλλά και των οπλιτών, επεκτάθηκε η μάχιμη πενταετία και θεσπίστηκε πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πλοίων. Δεν πρόκειται για μέτρα που λύνουν όλα τα προβλήματα των ένστολων, είναι όμως λύσεις που φανερώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Και να είστε απολύτως σίγουροι ότι κινήσεις αυτές Θα συνεχιστούν. Όταν μιλάμε για την πατρίδα τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί ούτε πως η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό ούτε πως θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό» ανέφερε.

«Προέχει η άγρυπνη ετοιμότητα, η ατσάλινη ενότητα, η αποφασιστικότητα. Αρχές που αποτελούν τις πιο ισχυρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια των άλλων. Να ξέρετε ότι για την στάση σας αυτή σας ευγνωμονούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας. Νιώθουν ότι η ασφάλεια τους Είναι σε καλά χέρια γι’ αυτό και κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και τις απειλές, ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης και της ιστορίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή που διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται και στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί. Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά. 

Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το διεθνές δίκιο, αυτό απαιτούν οι λαοί μας. Και είναι λάθος, μεγάλο λάθος κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παναγιωτόπουλος: «Απόλυτη εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας στη στρατιωτική»
Ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό. Η υπερσύγχρονη αυτή μονάδα κρούσης αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και υψηλής σημασίας προσθήκη. Ολοκληρώνει ένα θεμελιώδους σημασίας πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αποιδεικνύει την αποφασιστικότητά μας για ενίσχυση του ΠΝ με τεχνολογίες αιχμής. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο προσωπικό που φέρνει εις πέρας την αποστολή του. Η πολιτική ηγεσία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τη στρατιωτική ηγεσία -όλη τη στρατιωτική ηγεσία. Η ηγεσία έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στα δύσκολα – ειδικά αυτές τις μέρες πρέπει όλοι να αγκαλιάσουν αυτή την ηγεσία.

Εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιείται κοσμογονία στην αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού -έχει γίνει πολύ δουλειά πίσω μας και έρχεται ακόμα πιο σκληρή δουλειά μπροστά μας. Η δράση προκαλεί κριτική, πολλές φορές περισσότερη από την αδράνεια».

Πηγή: madata.gr