Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε….

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή ανέβασε τους τόνους για το θέμα της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον κατηγόρησε για «λλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές κι εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

 Αναφερόμενος στα στοιχεία της Eurostat, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν τα αμφισβητεί. “Είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Προφανώς και υπάρχει αύξηση τιμών…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “εκτιμούμε ότι στην έντασή του το φαινόμενο θα είναι παρωδικό”.

Στη συνέχεια, είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, “αναφερθήκατε για μια ακόμη φορά στην Ισπανία, καταλαβαίνω ότι έχετε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στην κυβέρνηση του κ. Σάντσεθ, όμως η Ισπανία με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Στην Ισπανία αυξήθηκε, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε. Επειδή είδα ότι ενοχληθήκατε με την αναφορά που έκανα στην απρεπέστατη εμφάνιση του κ. Σάντσεθ στην Άγκυρα όπου άκουσα τοποθετήσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώ επίσημα να τοποθετηθείτε για το θέμα αυτό, γιατί ακόμα ψάχνω για κάποια δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση του κατά τ’ άλλα ιδεολογικού σας ομόσταυλου και ακόμα δεν την έχω βρει. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν να αποκηρύξετε κι εσείς με την ίδια ένταση τις τοποθετήσεις του κ. Σάντσεθ”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αρχή της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως “θετικό” το ότι ο Αλέξης Τσίπρας “έστω και με κάποια σχετική δυσκολία, αμηχανία” δήλωσε ότι στηρίζει τα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ τόνισε πως θα ήλπιζε αυτή την τακτική να ακολουθούσε και στο παρελθόν “όταν συστηματικά καταψηφίζατε μια σειρά από παρεμβάσεις, με πιο χαρακτηριστική την στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές”.

Έστρεψε στη συνέχεια τα πυρά του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως “μιλήσατε εσείς σε εμάς για δημιουργική λογιστική”. “Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα υποτιμήσει την οποιαδήποτε αύξηση τιμής. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εργοδοτικών εισφορών, ο μηδενισμός γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί;” ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα και συμπλήρωσε: “Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε”.

“Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές» συνέχισε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή και συμπλήρωσε πως αυτό «σημαίνει θετικές προσδοκίες για όλους τους πολίτες”, συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως “η καλύτερη απάντηση σε όλες τις δικές σας αιτιολογίες περί δήθεν μονομέριας υπέρ των λίγων, είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων νέων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη η οποία σήμερα συντελείται στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται τελείως διαφορετική από αυτό το οποίο θέλετε να δείξετε”.

“Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή, στο νόμο 4818 του ’21 ψήφισε το άρθρο 58 το οποίο ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος χονδρικής από εκείνο που είχαν πριν την πανδημία. Έχουμε λοιπόν το νομικό εργαλείο. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και από την ανεξάρτητη επιτροπή ανταγωνισμού” είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: “Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε για χειραγώγηση ανεξάρτητων αρχών”. “Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μια δραστήρια επιτροπή. Πείτε μας γιατί μας κατηγορείτε; Τι ισχύει; Εμπιστευόμαστε ή όχι την επιτροπή ανταγωνισμού; Εγώ προσωπικά την εμπιστεύομαι” είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “βλέπετε αυτό το διάγραμμα; Λέει ότι η αξία της μετοχής επί δικών σας ημερών ήταν 1 ευρώ. Ποια είναι η αξία σήμερα; Γύρω στα 9 ευρώ. Ποια η αξία των μετοχών του δημοσίου όταν κατείχε το 51%,; 200εκ. Σήμερα 1,2 δις. Και τολμάτε να έρχεστε να μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων”. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: “Είχατε δεσμευτεί κ. Τσίπρα ότι θα πουλήσετε μερίδιο ναι ή όχι; Περιμένω ένα νεύμα σας; Κύριε Φάμελλε είχατε δεσμευτεί; Προϋπολογισμός 2018, προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 100 εκατ. μόνο. Μόνο 100; Για τι ποσοστό; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει και λέει ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ… Κι επειδή μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια επιχείρηση, επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει και θα βρισκόμασταν τώρα σε τραγική θέση να πρέπει να συζητάμε σημαντικές ενισχύσεις για να κρατήσουμε όρθια την επιχείρηση”.

Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Η συμμετοχή του δημοσίου σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Η συμμετοχή του Ιταλικού 23,5%. Του γερμανικού 2,8%. Στη Γαλλία 23,6%… Εμείς κρατάμε το 34%. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε από αυτό. Ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση με το ποσοστό αυτό και προσβλέπουμε στη δημιουργία και μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους. Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς που θα πηγαίναν στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στην αποπληρωμή του χρέους; Στο δεύτερο προφανώς. Και κάτι τελευταίο: Επειδή δείξατε λογαριασμούς που αφορούν ως επί το πλείστον επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό που δεν είπατε όμως είναι ότι στο λογαριασμό υπάρχει και μια έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ. Την κάνει αυτή την έκπτωση ακριβώς επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό και δεν δείξατε κανένα λογαριασμό χαμηλού νοικοκυριού”.

Υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ότι “εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί και εντός του 2022 θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης” και συμπλήρωσε: “Και μία παρατήρηση στον κ. Βελόπουλο. Η απόφαση να φύγουμε από το λιγνίτη είναι απόφαση που δεν έχει επιστροφή για την κυβέρνηση όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η σωστή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και από οικονομικής πλευράς. Οι λιγνίτες δεν είναι αυτοί που ήταν πριν 10-15 χρόνια. Σήμερα προστιθέμενο το κόστος δικαιωμάτων πάνω στο κόστος του λιγνίτη, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικός. Η φτηνότερη ενέργεια στη χώρα είναι οι ΑΠΕ. Επειδή διακινούνται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τη δήθεν επέλαση των αιολικών. Πείτε μας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ποιο ενεργειακό μείγμα φαντάζεστε ότι θα έχει η χώρα τα επόμενα 10-15 χρόνια; Εγώ θα είμαι στην Κοζάνη με το επιτελείο την Παρασκευή. Τι λέτε για τις ανεμογεννήτριες; Που πρέπει να μπουν; Τι για το φυσικό αέριο; Τι για τα φωτοβολταϊκά; Μιλήστε συγκεκριμένα. Πείτε μας ότι η δική μας πρόταση είναι αυτή”.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Μας είπατε ότι κάνουμε deal. Δεν το είπατε πρώτη φορά. Θα εννοούσατε ότι κάνουμε δουλειές. Είχατε έρθει εξ όσων γνωρίζω γιατί δεν ήμουν εδώ, και μιλήσατε για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Και απειλήσατε τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Εποχή στην οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τη φρεσκάδα του νέου και λέγατε στους επενδυτές μη τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε, έχει περάσει. Και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει. Δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: “Εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας και προς στιγμής από ό,τι αντιλαμβάνομαι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτό το deal, και εμείς και ο ελληνικός λαός”.

Πηγή: madata.gr