Συνέντευξη  στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, έδωσε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θίγοντας τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι, γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή Στο κέντρο και αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η πολιτική αστάθεια θα καθορίσει τις εξελίξεις τονίζει, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του: Δεν θα ήθελα οι πρόωρες εκλογές να αντικατασταθούν από τοξικό κλίμα.

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Μείζον ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα υπογραμμίζει,  αναφορικά με τα σενάρια αυτοδυναμίας, εάν την κατακτήσει η ΝΔ: Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κυβέρνηση αποκλειστικά με στελέχη της ΝΔ, το έχω αποδείξει. Άλλο αυτοδύναμες, άλλο μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αυτοδύναμη η Ελλάδα είναι το δίλημμα.

Τι απάντησε στον Ν. Ανδρουλάκη; 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλείπει μάλιστα να δώσει και μια σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πρόσφατα είχε διαμηνύσει, μιλώντας για τα εκλογικά σενάρια: Από εμάς δεν θα δει πρωθυπουργική καρέκλα ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης καλό είναι να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που τον κάνουν να φαίνεται αλαζόνας. Πρωθυπουργό επιλέγει ο λαός, όχι ο κ. Ανδρουλάκης είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά.

Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε – Όσα δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στο κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός περνάει μήνυμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Έχω συναντήσει τέσσερις φορές τον Ερντογάν ως πρωθυπουργός. Έχω δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική. Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβλητο της τουρκικής ρητορικής σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσο για τις αιτιάσεις Ερντογάν ότι ο κ. Μητσοτάκης παραβίασε τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, τον περασμένο Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός τις απορρίπτει και εξηγεί ότι μετά ακολούθησε κρεσέντο υπερπτήσεων, που παραβίασε την κόκκινη γραμμή που είχα θέσει. Κατά συνέπεια, η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, σε επίπεδο πεδίου,  να μην φτάσουμε στο σημείο που είχαμε φτάσει το καλοκαίρι του 2020, ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και ισχυρούς συμμάχους τονίζει και συμπληρώνει Θα ευχόμουν στις σημαντικές εθνικές επιλογές, η στάση των κομμάτων να είναι εναρμονισμένη με την εθνική στρατηγική. Όχι παζάρια, σκεφτείτε τον Έβρο αναφέρει χαρακτηριστικά

Φυσικά θα συναντιόμουν ξανά με τον Ερντογάν, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε, αλλά διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε.

Πηγή: madata.gr